Nezle ve Burun Akıntısı Tedavi Yöntemleri

Yatak döşek yatmamızı sağlayan, günlük hayatımızı felç eden nezlenin bir ilaç tedavisi olamamakla birlikte, bitkisel yöntemler ile atlatmak mümkündür.

Nezle nasıl bulaşır, nasıl vücuda girer

Rhino virüsler adı verilen bir virüs türünün neden olduğu, kendiliğinden 1 hafta içinde geçebilen ateş ve burun atkısı gibi belirtileri ortaya çıkaran, acil tedavi gerektirmeyen bir enfeksiyondur. Havayı soluduğumuz zaman bu virüsler burun mukozasına tutunurlar. Burada bağışıklık sistemi devreye girerek virüsü vücuttan atmaya çalışır. Ateş ve burun akıntısı tepkimelerde bu yüzden oluşur. Vücut virüsü attıktan sonra enfeksiyon sona erer. Nezle küçük,büyük,yaşlı,çocuk her insan da görülebilecek bir enfeksiyon türüdür. Nezle aynı zamanda kendiliğinden geçen bir enfeksiyondur.

Nezle ve Burun Akıntısı Tedavi Yöntemleri

Nezle için şifalı bitkiler

Beyaz çöpleme
İçerdiği 20 çeşit alkoloidler sayesinde aksırtıcı özelliğe sahiptir ve nezledeki burun tıkanıklıklarını önler.

Gelincik
İçerisindeki zamk, müsilaj, şeker ve rhoeadin gibi maddelerinin öksürük kesici özelliği sayesinde göğsü yumuşatıcı, bronşit ve nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

Hardal
Acı lezzeti sebebiyle göğsü yumuşatıcı, öksürüğü geçirici ve burun akıntılarını giderici etkiye sahiptir.

Ihlamur
Saponin maddesi nedeniyle göğsü yumuşatıcı ve balgam sökücüdür. Bu nedenle nezle ve soğuk algınlığında hastayı terleterek göğsü yumuşatmak için kullanılır.

Karabiber
En çok bilinen acı baharat olarak kabul edilir. Buruna çekildikten sonra aksırtma özelliğine sahiptir.

Turunç
En büyük vitamin kaynağı olan C vitamini sayesinde damarları ve dişetlerini kuvvetlendirir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarını önlemede önemli yere sahiptir.NaneGrip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda ateşi düşürür ve mide bulantılarını geçirerek iyileşmeyi hızlandırır.

Nezleye iyi gelen yiyecekler

Limon

Limon C vitamini bakımından zengin olduğu için gribal enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağlar.

Portakal

Portakalda C vitamini bakımında zengin olduğu için Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliği sahiptir.

Nezle nasıl geçer

Nezle normalde kendiliğinden 7 ila 10 arasında geçmektedir. Ama rahatsız oluyorsanız makalemizde yer alan nezle için şifalı bitkiler konu başlıklı yazıyı okuyarak nezlenizi bitkisel bir biçimde geçirebilirsiniz.

Burun akıntısı nasıl geçer

Burun akıntısı veya burun tıkanıklığına çam esansını koklamak çok iyi gelir.

Bal ve çöreği karıştırarak yemekte burun akıntınızı ve burun tıkanıklığını engeller.

Bir avuç içi kadar hardal otunu sıcak suda demleyin ve içine zencefil ilave ederek içebilirsiniz.

Yemeklerinizde soğan ve sarımsak yiyerek burun akıntılarını engelleyebilirsiniz.

Eğer burun akıntısı bir hastalık sonucu ile oluşuyorsa ( sinüzit, alerjik nedenler, septum deviasyonu gibi ) bu hastalığın tedavisi sonrası geçer.

Ada çayı burun deliğine çekilerek burun tıkanıklıklarını önler. Dikkat edilmesi gerek tek nokta fazla çekilmesi zehirleyici özelliğe sahiptir.

Eşek hıyarı suyunu buruna damlatabilirsiniz.

Yılanyastığı bitkisinin tohumunu ufalayarak fitil yapılır ve burun içine konduktan sonra akıntıyı geçirir.

Nezle tedavisi

Basit bir enfeksiyon olması halinde günümüzde halanda etkili bir ilacı bulunmamaktadır. Antiviral bazı ilaçlar nezleye iyi gelir ama yan ekileri fazla olduğundan dolayı acil işlem gerektirmezse kullanılmamaktadır. Nezlenin kendi kendine geçmesini bekleyeceksiniz ya da bitiksel çözümlerle bu süreyi kısaltabilirsiniz.

Dinlenmek nezle gibi rahatsızlıkları çabuk atlatmanızı sağlar

Soğan doğal antibiyotik olduğundan nezle gibi enfeksiyonlara iyi gelir

Bol bol su içmek akıntıları kuvvetlendireceğinden nezleye iyi gelir

Yorum yapın