Araba Fiyatları Düşer mi 2019

Bu yazıda elimden geldiğince kendi yorumlarımı yazmaya çalıştım. Burada yer verdiğim bilgiler yatırım tavsiyesi değildir! Aslına bakarsanız sizin yorumlarınızı da merak ediyorum. Ben her şeyin iyi olduğu bir 2019 yılı yaşamak istiyorum. Umarım fiyatların birden yükseldiği ve alımın düştüğü günleri geride bırakırız. Yeni yılla birlikte araç fiyatları düşüşe geçer ve herkes istediği arabayı daha rahat bir şekilde satın alabilir. Yorumlarınızın bizim için çok değerli olduğunu belirtmek istiyorum. Bizi yorumsuz bırakmayın…

Hatırlarsanız 2016 yılından beri, her yıl araba fiyatlarını yorumladığımız bir yazı yayınlıyoruz. Çoğunlukla 2018 yılını saymazsak fiyat artışları konusunda kurduğumuz cümleler hep aynı döngüdeydi. Kısaca geçmiş yılları hatırlayacak olursak ikinci el araba fiyatlarında yükselişin nedenleri konusunda:

  • Sıfır kilometre araba fiyatlarının artması
  • Dövizin artması
  • Yıl sonu dönemlerine denk gelinmesi
  • Vergiler ve diğer masraflar

Benzeri, konu başlıklarını yazıyorduk. Genellikle haberlerde ise şu başlıkları çok sık görüyorduk:

  • En az yakan 20 araba
  • Mtv’si düşük arabalar burada
  • Bu arabalar benzini kokluyor
  • Markaların en ucuz arabaları
  • En ucuz Çin malı arabalar
  • İkinci eli en değerli arabalar

Başlıklar genellikle ucuz olan arabaların listesini yapıyor gibi görünse de aslına bakarsanız. Bu haberlerin yapılma nedenleri araba fiyatlarında yıldan yıla gözlemlediğimiz artıştı. Fiyatlar bir anda artmaya başladığı için daha düşük olan arabalar hep merak edilip ilgi gösterilir olmuştu. Ta ki 2018 yılına kadar…

Sıfır Araba Fiyatları Düşer mi 2019

Bildiğiniz üzere 2018 yılında dövizde meydana gelen artış bir anda araba fiyatlarında da önceden tahmin etmesi güç artışları beraberinde getirdi. Bunu Araç Fiyatları Düşer mi 2018 başlıklı yazımıza gelen yorumlarda da çok net bir şekilde gördük.

Sıfır araba konusunu örneklendirecek olursak, dün şans ederi bulduğum bir teklif yazısı ile anlatmaya çalışacağım. Bundan 2 sene öncesine kadar markasını ve modelini yazmaya gerek görmediğim bir aracın anlık indirimi ile ilgili bir teklif almışım. A marka 2016 model (trafiğe 2017 çıkışlı) aracımızın galerinin sadece 15 gün için geçerli teklifinde fiyatının 36.500 TL olduğunu gördüğümde şok oldum. Nedeni ise o aracın 2018 yılı fiyatının 90.000 TL üzerinde olmasıydı.

Bu şartlar altında 2019 yılı içerisinde araç fiyatlarının ne kadar düşeceğini önceden kestirmek çok zor görünüyor. Aslına bakarsanız düşmesi durumunda geleceği noktanın da gerçekten uygun (alınabilir) fiyatı olup olmadığını bilemiyoruz.

Şöyle ki, hurda teşviki, vergi indirimleri ve firmanın kendi indirimlerini dahil ettiğimiz zaman herhangi bir markanın herhangi bir aracı için yaklaşık olarak 10.000 TL’YE varan indirim ortaya çıkabiliyor. İkinci eli ile kıyasladığınız zaman bu da aracı cazip bir hale getirebiliyor. Tabi ki bunun sonucunda ortaya başka bir soru işareti çıkıyor.

İkinci El Araba Fiyatları Düşer mi 2019

İkinci el araba fiyatları her zaman için sıfır kilometre araba fiyatları ile birlikte ilerleyen bir grafik çizmiştir. Sıfır kilometre fiyatlarında meydana gelen ani artış, ikinci el araç fiyatlarının da artmasını sağladı.

Peki arabasını satan var mı?

Yüksek fiyatlı araçlara baktığımız zaman ikinci el araç satışlarının geçtiğimiz yıllara göre oldukça az olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların 2019 yılı için ne olacağını söylemek çok zor görünüyor. Bu konuda çok çok detaylı bilgiye sahip değilim. Aslına bakarsanız kimse bu konuda net bir tahminde bulunamaz. Gerçek şu ki piyasaların özellikle ikinci el araç satışı konusunda zorluk yaşamaya başladığı bir dönem geçiriyoruz. Bu dönemin her zaman için bu şekilde devam edip etmeyeceğini kestirmek pek kolay görünmüyor. Hep birlikte bekleyip göreceğiz…

Yorum yapın