Araba Fiyatları Düşer Mi 2017

Araba fiyatları söz konusu olduğunda son derece karmaşık bir yılı geride bıraktık. Normalde bu konulara ilgi duyan biri olmama rağmen 2016 yılı için hemen hemen hiçbir tahminin yerinde çıkmadığını söyleyebilirim. Araba fiyatları düşer/yükselir benzeri okuduğum tüm tahminlerin yerinde çıkmadığını da üzülerek söylemek istiyorum. Dilerseniz araba fiyatları neden düşer neden yükselir o sorunun cevaplarını arayalım.

Araç Fiyatları Düşer Mi

Yada bilinenin aksine araba fiyatları ne zaman düşer sorusuna cevap arayalım. 2016 yılı araba fiyatları konusunda çok ciddi bir istisna oldu. 2017 yılında araba fiyatları nasıl bir grafik izleyecek bu soruya cevap vermek çok zor diyebiliriz. Genel olarak araba fiyatları:

  • Dövizin etkisiyle düşer/yükselir
  • Kriz ve dış piyasa hareketlerine bağlı olarak düşer/yükselir
  • Son dönemlerde artan vergilere bağlı olarak düşer/yükselir
  • Yılsonunda yeni modellerin çıkması nedeniyle düşer.
  • Yaz aylarında, bayram öncesinde ve özel kampanya günlerinde yükselir.

Normal şartlar altında yukarıda yazan etmenlerin biri yada birkaçının etkisi ile yıl içerisinde düzenli aralıklarla araba fiyatlarının yükselip düştüğünü gördük. Bunlara ek olarak bazı araba modellerinin opsiyonel özelliklerini değiştirmesi gibi sebeplerden de sıfır kilometre araç fiyatlarında ciddi değişiklik olduğunu görmüştük.

Çok yorumcunun araba fiyatları konusunda yorumlarını dinledim. İnanın çoğunlukla yukarıda yer verdiğim etmenler araba fiyatlarının düşmesine ve yükselmesine doğrudan etki ediyor. Yazımızın başından beri değindiğimiz gibi araba fiyatları 2016 yılı son derece garip bir hareket sergiledi ve önceden sezilmesi oldukça zor bir şekilde aydan aya yükseldi.

Şu ana kadar araba fiyatları 2014 – 2013 – 2012 yıllarında çoğunlukla Temmuz ayında en zirve yaptığı günler olmasına rağmen 2016 ağustos ve temmuz fiyatlarının yılın en düşük seviyeleri olması da bu karmaşıklığı iyi bir şekilde açıklar diyebiliriz. O sebepten araba almak isterseniz fiyatların düşüp yükselmesini beklemektense uygun arabayı ve uygun fiyatı bulmanızı bekleyebilirsiniz.

Araba Fiyatları Artacak Mı

Bu sorunun normalde iki cevabı var. Genellikle araba fiyatları artacak yada araba fiyatları düşecek diyebiliriz. 2016 yılında araba hızlı bir artış grafiği çizdiği için 2017 yılında bu durumun devam edeceğini söyleyenlerinde oldukça fazla olduğunu görebiliyoruz. Bana sorarsanız 2017 yılının ilk 3 ayında araba fiyatlarını görmeden bir cevap vermenin oldukça zor ve gereksiz olduğunu söyleyebiliriz.

Bu konuda otorite sayılacak ve hemen hemen tüm aramalarda ilk sıralarda yer alan pek çok internet sitesinin yaptığı tahminlerin defalarca kez yanılmasını da başka türlü açıklayamazdık. Ben iddialı konuşmayı sevmiyorum ama ciddi anlamda bir gerçekten bahsedebiliriz ki araba fiyatlarının dengesizliği konusunda şu ana kadar yapılan hiçbir yorumun geride bıraktığımız yıl içerisinde tutmadığını söyleyebiliriz.

Araba Fiyatları Ne Olur

Bence bu dengesizlik ve fiyatlar bir süre daha aynı yönde seyredebilir. Bu yazıyı sene başında yazdım ama kış aylarında olan fiyatların yeniden yükselme yapacağını bekliyorum. Benim bu yazdıklarım sadece bir tahmin yakın bir tarihte araba aldım ve oldukça yüksek fiyata almış olmama rağmen aldığım yeni arabanın neredeyse ikinci elinin benim aldığım paraya satıldığını düşünecek olursak en azından şimdilik zarar etmediğimi söyleyebiliriz. Yenisini alacak olursam ciddi anlamda yükseldiğini de hatırlatmakta fayda var.

Sizin bu konuda yorumlarınızı çok merak ediyorum. Lütfen araba fiyatlarının alacağı yol hakkında yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yorum yapın