Özgün Makale Hazırlarken Dikkat Edilecekler

Birçok kişi özgün makale yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor. Bu sebeple biraz yüzeysel de olsa kısaca özgün makale yazarken nelere dikkat edilmelidir konusuna değinelim istedik. Öncelikle özgün makale nedir, bundan bahsetmek daha doğru olacaktır. Çünkü özgün makale nedir bilmeyen birisi özgün makale yazarken dikkat etmesi gerekenleri bilse de bir değeri yoktur.

Özgün Makale Nedir ?

Özgün makale; herhangi bir yerden kopyala-yapıştır yapılmadan oluşturulan metinlerdir. Bu metinler sıfırdan yazıldığından herhangi bir yerde bir benzerinin daha bulunması mümkün değildir. Zaten ismi de buradan gelmektedir. Özgün demek herhangi bir şekilde eşi benzeri bulunmayan demektir. Şayet herhangi bir yerden kopyala yapıştır yapılır ya da uzun bir şekilde alıntı yapılır ise oluşturulan metinler tamamen özgün olmazlar. Bir metnin özgün olabilmesi için sadece onu yazan kişinin aklındaki fikirleri içermesi gerekmektedir. Daha doğrusu metni oluşturan kişinin kaleminden çıkmalıdır. Yazar elbette bazı konularda genel kanı olarak kabul edilen bilgileri makalesinde kullanabilir. Ancak birkaç satır önce de belirttiğimiz gibi alıntı yapıldığında kısa yapılmalıdır.

Özgün makale yazarken dikkat edilecekler bu noktadan sonra kendiliğinden ortaya çıkmaya başlıyor. Yazının başını dikkatlice okursanız bir defa özgün makale yazarken herhangi bir yerden kopyala yapıştır yapılmaması gerektiğini çıkartabilirsiniz. Özgün makale oluştururken kesinlikle kopyala-yapıştır yapmayın. Bazı önemli kişilerin söyledikleri sözlerden, ortaya koydukları verilerden yararlanabilir ve metinlerinizde yer verebilirsiniz. Ancak alıntı yaptığınızda sadece verileri ve sözü alıntılayın. Yaptığınız alıntıların kelime sayısı mümkün olduğunca az olsun.

ozgun-makale-hazirlarken-dikkat-edilecekler

İçerik Hazırlarken Dikkat

Özgün makale yazarken sürekli aynı kelimeleri tekrar etmeyin. Bir kelimenin farklı yazılışları var ise onları metinlerinizde kullanarak kelime çeşitliliği sağlayın. Mesela aşk ile ilgili bir metin yazdığınızı varsayalım. Bu metinle sürekli olarak “kalp” yazmak yerine “kalp”, “yürek” “gönül” vb. kelimeleri kullanmanız daha hoş bir metin kurmanızı ve SEO açısından uygun metinler oluşturmanızı sağlar. (Eş anlanlamlı ve yakın anlamlı kelimeleri bulmak için tdk.gov.tr adresinden faydalanabilirsiniz. TDK Eş ve Yakın Anlamlı Kelimeler Sözlüğü)

Daha önce yazılmış olan bir metinden alıntı yapıyorsanız alıntınız birkaç kelimeden oluşsun ve alıntının tümünü okuyucuya aktarmak istiyorsanız kaynak bilgisi verin. (Bir kişinin emeğinden faydalanacağınız için bizim size tavsiyemiz yaptığınız her alıntı da mutlaka kaynak göstermenizdir. Lütfen emeğe saygı konusunu atlamayınız.) Alıntılarınızı şu şekilde yapabilirsiniz. “Biri var beni sana yazan, sen benim deryam olacak ve yeri gelecek boğacak yeri gelecek rahat bir nefes aldıracaksın. Gün gelecek sen ve ben…” demiş sayın XXX. Bu şekilde alıntı yaparsanız SEO açısından uygun özgün metinler oluşturmuş olursunuz.

 

Yorum yapın