Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2023

İstanbul’un en gözde tarihi ve turistik mekanlarından olan Yerebatan Sarnıcı, büyüleyici havasıyla mutlaka gezip görülmesi gereken bir yerdir. Alışılageldik mekanlardan çok farklı olan ve mistik mimarisiyle Bizans döneminden günümüze kadar ulaşan en gözde mekanlardan birisidir. Bu görkemli ve tarih kokan ortamda gezerken zamanda etkileyici bir yolculuğa çıkabilir, sessizliğinde huzur bulabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı Tarihi

Yaklaşık 140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde olan sarnıcın diğer ismi Bazilika Sarnıcı dır. Benzer tarihi eserlerle karşılaştırıldığında oldukça geniş bir alanda yapılanmış olduğu söylenebilir. Bizans imparatoru Justinianus tarafından 532 yılında yaptırılmıştır. Yapımında 7000 köle çalışmıştır. Zamanında Topkapı sarayı içerisindeki bahçelerin sulanması için kullanılmıştır fakat bazı dini inanışlar sebebiyle bu kullanımdan vazgeçilmiştir.

Tarihi ve mimari özellikleri

Toplam 9800 metrekarelik bir alan kaplayan Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık yüz bin ton su depolama kapasitesine sahiptir. 52 basamaklı taş merdivenden inilen yapının iç kısmında 9 metre yüksekliğinde ve aralarında 4,8 metre mesafe bulunan 336 adet sütun bulunmaktadır.

28’li 12’şer sıra halinde bulunan sütunlara eklenen Corint ve Dor uslubuyla yapılmış sütun başları, bu mimari yapının en göz alıcı kısımlarındandır. Efsanevi Medusa başları bu tarihi yapıda bulunmaktadır. En göz alıcı yerlerden biri de çeşitli oyma ve kabartmalarla bezenmiş halde bulunan bir sütundur. Bu sütunun üzerinde eskiden gözyaşına benzeyen desenler olan sütunun inşaatta çalışan esirleri temsil ettiği düşünülmektedir.

Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir?

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Sultanahmet meydanında Ayasofya ve Sultanahmet Camii arasında bulunmaktadır. Sarnıca en kolay nasıl gidilir sorusuna cevap arıyorsanız Kabataş-Zeytinburnu arasındaki tramvayı kullanmak en iyisidir. Toplu taşıma ile bir başka yol da Eminönü otobüs seferleri ve Marmaray’ı kullanmaktır.

Giriş Ücreti 2023

Bu tarih kokan yapıyı ziyaret etmek için giriş ücreti oldukça düşük. Yetişkinler 50 TL öğrenciler 20 TL karşılığında Yerebatan Sarnıcı’na giriş yapabilir. Bu muhteşem yapıyı ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için ise giriş ücreti 190 TL olarak alınıyor. Müzekart ile giriş yapılamamaktadır.

Ziyaret Saatleri Hangi Günler Açık

Yerebatan Sarnıcı’na ziyaret haftanın 7 günü mümkün. Yerebatan Sarnıcı Müzesi’ne ziyaret saatleri saat 09:00 ve 17:00 arasında sınırlanmış durumda. Tüm yıl açık olan müzenin kapıları sadece Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nın 1. günü saat 13:00’de ziyaretçilere açılıyor. Aşağıda ki haritayı kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yorum yapın