Yazacak Bir Şey Bulamıyorum

Bir bloggerın en çok yaşadığı problem hakkında yazacak bir konu bulamamasıdır. Bunun en büyük sebeplerinden biri günlük hayattaki işlerimizden blogumuzla ilgilenmeye çok vaktimizin kalmamasıdır. Birçok zaman bu problemi ben de yaşıyorum. Klavyenin başına geçtiğimde, sanki aklım koca bembeyaz bir sayfaymış gibi öyle kalıyorum. Bunu aşmak için günlük rutininizin arasına bazı küçük işler eklemelisiniz.

1000 kelime yazma tekniği

Bu soruna çözüm için bulduklarım arasında çok yeni bir keşfim de bulunuyor. 1-2 gün önce Medium’da karşılaştığım şu yazı, hayatını yazarlıktan kazanan Srinivas Rao‘nun orijinal “How Writing 1000 Words a Day Changed My Life” yazısının çevirisidir. Öncelikle yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Bunun yanında özetlemek gerekirse; Srinivas Rao, yazı yazma konusunda tıkandığı zamanlarda bunu aşmak adına çözümler aramaya başlar. Sonunda zihnindeki kelimeleri bir metine dökmenin zihnini açtığını, yazacak konular için ilham verdiğini keşfeder. Blog yazmak konusunda tıkandığınız zamanlarda siz de bu tekniği uygulayabilirsiniz. Bir döküman oluşturun ve aklınıza gelen kelimeleri yazmaya başlayın. Bu teknik kelime dağarcığınızın genişliğiyle ilgili de ipuçları verecektir.

Serbest okuma tekniği

İnsanın zihnini en çok çalıştırdığı zamanlar, okuduğu zamanlardır. Yazacak bir şey bulamıyorsanız okuduklarınızdan ipuçları edinin. Örneğin en yakınınızdaki kitabın 19. sayfasını açın ve okuyun. Bu da işe yaramadıysa internette az önce adından bahsettiğim Medium gibi iyi içeriklerin bulunduğu sitelere girerek son  yazılmış makaleleri okuyun. Bu arada okumanın günlük hayatınızın en önemli rutinlerinden biri olması sadece yazacak konu bulmanıza değil entellektüel tarafınızın da gelişmesine de yarayacaktır.

Belgeselleri takip edin

Belgeseller insanın bilgi dağarcığını en kolay geliştiren araçlardan biridir. Kitap okumayı sevmeyenler -ki bir insanın zamanı olur da nasıl okumayı sevmez- için belgeseller biçilmiş kaftan. Hemen son zamanlarda çıkmış belgeselleri araştırıp, izleyerek kendinize yazacak bir şeyler bulabilirsiniz.

Yazacak Bir Şey Bulamıyorum

Google Trends’i keşfedin

En çok sevdiğim internet şirketini sorsanız, bir saniye bile düşünmeden Google derim. İnternetteki verileri bu kadar kolay elde etmemizi sağlayan bir şirketi nasıl sevmem. Her gün defalarca kullandığımız Google arama motorunun bloggerlar için altın değerinde araçları var. Bunlardan biri Google Trends. Google Trends internetteki popüler aramaları keşfetmenize yarayan bir araç. Günlük, haftalık raporları da var ki bence bu raporlara abone olmak her bloggerın boynunun borcu.

Twitter’ı doğru kullanın

Twitter’ın bin türlü kullanım şekli var. Bunlardan biri de bir araştırma aracı olarak kullanmak. Milyonlarla fikir saniyeler içinde Twitter’a düşüyor. Bunlar arasından hakkında yazacak bir şeyler bulmak çok kolay. Burada Trending Topics kısmından bahsettiğimi düşünmeyin. Oraya gün içerisinde baktığım bile söylenemez, çünkü bir çöplükten başka bir şey değil. Twitter’ın ilk düzeltmesi gereken bir yer olmasına karşın henüz bir çözüm bulunamadı sanırım.

Doğru içeriği takip edin

İnternette doğru içeriği bulmak çok öneml. İngilizce içerik bulmak dünyanın en kolay şeylerinden biriyken maalesef Türkçe içerik bulmak o kadar da kolay bir şey değil.  İnternette olanı biteni takip etmek için en temel yöntemlerden biri hala RSS aboneliği. RSS’ lerinizi elden geçirip, düzenli bir takipçi olursanız hem internetten daha fazla fayda sağlamış olursunuz hem de blogunuzun için yazacak bir şeyler bulma işi daha kolaylaşır.

Bu 6 teknik, blog konusu bulmak konusunda umarım işinize yarar. Nasıl blog yazılır isimli blogumuzdaki “nasıl” soru kelimesiyle en çok kastettiğimiz şey, bu yazıda değindiğimiz  “Nasıl yazacak bir konu bulunur?” sorusudur.

Yorum yapın