Doğalgaz Fiyatları 2018

Yıllarca elektrik tüketimini fatura üzerinden anlamayı başaramamış biri olarak bu araştırmayı yapmanın benim için ciddi bir sembolik anlam ifade ettiğini söyleyebilirim. Elinize elektrik yada doğalgaz faturasını aldığınızda anlam veremediğiniz pek çok rakam ve değer görürsünüz. Başlarda sadece ödemeniz gereken tutara göz atarken zaman içerisinde bu tutarı nerelere ödediğinizi de düşünmeye başlarsınız.

Doğalgaz Metreküp Fiyatı Hesaplama

Öncelikle doğalgaz tüketimimizin m3 cinsinden gösterildiğinden başlayalım. Sonrasında bu değerin hesaplanırken birkaç farklı kalemde güncellendiği ile devam edelim. Faturalara göz attığınızda sadece metreküp cinsinden fiyatlandırma yapılmadığını görürüz.

Faturalarda TL/kWh üzerinden bir fiyatlandırma ile karşılaşırız. Bu değerin elde edilmesi için çoğunlukla atmosfer basıncına göre ölçümler yapılarak dönüştürülür. Tabi ki il ve ilçe merkezlerine göre taşıma ücreti, şehirlerin kendi tüketimine oranlanması gibi bir takım rakamlarda ekleniyor.

Yukarıda yazdıklarımız sizin için pek bir anlam ifade edememiş olabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse ben de ilk araştırmaya başladığım da pek anlayamamıştım. Özetle aşağıda vereceğimiz tablo içerisinde en çok doğalgaz tüketen illerin metreküp fiyatları belirlenerek buna göre bir faturalandırma uygulanmaktadır.

Doğalgaz Fiyatları Neye göre Belirleniyor

Bilindiği üzere doğalgaz fiyatları 2019 tarifesi de 2018 yılında belirlendiği gibi oluşturulacaktır. O sebepten zamanı geldiğinde bu yazımızı 2019 tarifesine göre güncelleyeceğimizi de belirtmek istiyorum.

Elektrik tüketiminde olduğu gibi serbest tüketiciler, elektrik üretme vs şeklinde ayrı fiyatlandırma oluşturuluyor. BOTAŞ satış tarifesi belirliyor. Sistem kullanım bedeli, kdv, ötv, kullanım bedeli şeklinde ayrı rakamlar eklenmeye başlayınca aşağıda olduğu gibi farklı rakamlar meydana gelmeye başlıyor.

İstanbul Doğalgaz Fiyatları 2018

Verdiğimiz rakamların birinci kademe konut abonesi fiyatları olduğunu ve kdv dahil olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu yazımızda size illerin ayrı ayrı doğalgaz fiyatlarının hesaplanmasında oluşan farklılıklara yer vermeye çalıştık.

İstanbul ili için birinci kademe konut doğalgaz fiyatı 2018 1,0103 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamda meydana gelen değişkenlere yazımızın sonunda yer alan bölümden ulaşabilirsiniz.

İzmir Doğalgaz Fiyatları 2018

İzmir ili için doğalgaz fiyatının biraz daha İstanbul iline oranla yüksek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yine fiyatlar arasında yer alan farkın daha net bir şekilde görülmesini sağlamak amacıyla birinci kademe konut abonesi fiyatlarına yer verdik. Tabi ki çeşitli etmenlere bağlı olarak fiyatlarda da değişmelerin olduğunu belirtmek gerekiyor.

İzmir ili doğalgaz fiyatları 2018 metreküp fiyatı 1,1450 TL olarak ortaya çıkabiliyor. İstanbul doğalgaz fiyatları ile kıyaslandığı zaman İzmir ili için yaklaşık olarak on kuruşluk bir artışın olduğunu söylemek mümkün oluyor.

Ankara Doğalgaz Fiyatları 2018

Bu sene beni de yakından ilgilendiren bir fiyatlandırma ile devam etmek istiyorum. Ankara diğer beş ile kıyasladığımız zaman nispeten daha yüksek fiyatlarda doğalgaz tarifesi ile karşımıza çıkıyor. Ankara birinci kademe konut abonesi fiyatının metreküp başına 1,2220 TL olarak belirlendiğini söylemek mümkündür. Elimizden geldiğince bu yazıyı güncel tutmaya çalışacağız. Yine de fiyatlar başına güncelleme ortaya çıkarsa bize ulaşmanız yeterli olacaktır.

Bursa Doğalgaz Fiyatları 2018

Son iki şehrimize sıra geldi, aslına bakarsanız nispeten daha yüksek fiyatlandırmaya sahip olduğunu (5 il içerisinde) ilimizin Bursa olduğunu görüyoruz. Diğer illerden yüksek doğalgaz kullanma nedenlerine yazımızın sonunda değineceğiz. Dilerseniz bu bölümden neden nispeten daha yüksek fiyatla doğalgaz kullanıldığını söylemek mümkün olacaktır. Birinci kademe konut abonesi fiyatı metreküp başına 1,1289 TL olduğunu söyleyebiliriz.

Kocaeli Doğalgaz Fiyatları 2018

Ben yazı yazarken genelde il bazında değerlendirmelerden uzak duruyorum. Bu sefer özellikle dikkatii çektiği için bu beş ilin fiyatlarına yer vermenin doğru bir tercih olduğunu düşündüm. Kocaeli için doğalgaz fiyatları 1,1714 TL olarak belirlenmiştir.

Doğalgaz Faturaları Neden Farklı Geliyor

Şimdi gelelim yukarda yer alan illere göre farklılıklara, doğalgaz faturalarının neden farklı geldiğini merak ediyorsanız metreküp fiyatlarının aşağıda yer alan değişkenlere göre farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz.

  • Öncelikle dağıtım bölgesi, bilindiği üzere dağıtım bölgesinin faturaları doğrudan etkileyen bir etmen olduğunu uzun uzun anlatmaya gerek duymuyoruz. Dağıtım bölgenize göre doğalgaz faturalarınızda ufakta olsa farklılık oluşabilir.
  • Abonelik Grubu, nerede hangi amaçla doğalgaz kullandığınız abonelik grubunuza göre değişiklik göstermektedir.
  • Tüketim kademesi
  • Enerji elde edilmesi, 1 metreküp doğalgazdan kaç kWh elektrik elde edildiğine göre faturalarınızda küçük değişiklikler ortaya çıkabilir.

Bu konuda çok detaylı bilgiye sahip değilim. Yalnız şu kadarını söyleyebilirim ki bu değerlerde ortaya çıkan farklılıklar sizin alışkanlıklarınıza göre belirlenmiyor. Aynı şekilde sayaçtan okunduğu rakama göre de belirlenmiyor. Bunun hesaplanmaları biraz daha değişiklik gösteriyor. İlk fırsatta bir uzmandan bu konu hakkında detaylı bir bilgilendirmeye sahip olup faturaların nasıl hazırlandığı konusuna değineceğim.

Yorum yapın