İban Numarası Kaç Haneden Oluşur ?

Banka ve Finans sektöründeki baş döndüren hızlı gelişmeler Bankacılık sektörünün baş aktörlerine, finansörlere daha fazla güç, prestij, kariyer ve ana amaç olan maddi anlamda kazanç sağlarken bu sağlanan kazançları haksız yollardan elde etmeyi amaçlayan kötü niyetli kişilerin, dolandırıcıların aklına da Sülün Osman’ı bile kıskandıracak yol ve yöntemlerle insanları soyup soğana çevirecek planlar kurmayı getirmekte idi.

Bu kişiler zaman zaman yaşlı, emekli maaşından başka geliri olmayan vatandaşın tek geçim kaynağı olan emekli maaşına, öğrencinin harçlığına, burs ücretine, ev hanımının pazar parasına tamah edecek kadar gözlerini karartabilmekteydi. Tabi bir de finans ve bankacılık sektörü sektör dışındakiler için çok karmaşık bir yapıya sahip olduğundan yanlış işlemler sonucunda da birçok kayıplar yaşanabilmekteydi.

İban numarası nasıl alınır

İban numaranızı internet bankacılığı kullanarak yada bankamatiklerden öğrenebilirsiniz. Tüm bu kayıpların önüne geçilebilmesi ve güvenlik zafiyetlerin giderilebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti devleti adına Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yayımlanan bir tebliğ ile 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren IBAN numarası kullanılmaya başlanmıştır.

IBAN numarası günlük hayatımızda marketlerde, mağazalarda sürekli karşılaştığımız, ürünlerin üzerindeki adeta ürünün kimliği yerine geçen barkod numarası gibi kişiye özel bir kod bütünüdür.

İban numarası her bankada aynı mıdır

İban numarası nasıl her bankadaki hesabınızın numarası farklıysa, iban numarası da farklıdır. IBAN numarası kullanımında ilk yıllarda yaşanan uyum sorunlarından sonra sistem oturdukça ve IBAN kullanımı yaygınlaştıkça bankacılık işlemlerinde, özellikle para transferlerinde yaşanan güvensizlikler, yanlış hesaplara para göndermeler azalmış ve beklenen güven ortamı sağlanmıştır.

Peki, bu faydalı olduğunu düşündüğümüz IBAN numarası kaç haneden oluşur? ve numaradaki harf ve rakamlar ne anlama gelir?

iban numarası

İban Numarasının Başındaki TR nedir ?

En baştaki TR kodu ülke kodunu yani “Türkiye Cumhuriyeti” ni temsil etmekte, yanındaki 2 rakam kontrol basamaklarını, ardından gelen 5 rakam banka kodunu, tek haneli rakam rezerv alanını ve en son bölümdeki 16 haneli rakamlar ise hesap numarasını ifade ediyor. Yani IBAN numarasının tamamı 26 haneden oluşuyor.

İlk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımına başlanan IBAN ayrı ayrı bir çok rakamı (hesap no., banka şube kodu vs.) aklında tutmak yerine komplike yapısı ile kullanım kolaylığı sağlayarak günden güne daha çok kullanıcının beğenisini kazanarak kullanıcılarının sayısını artırmaktadır.

Yorum yapın