Şeker hastalığına ne iyi gelir?

Halk arasında diyabet olarak da bilinen şeker hastalığının sebebi pankresın ürettiği insülinin az ya da fazla salgılanması sonucudur. Bu hastalıkta en önemli nokta kan şekerinizi dengede tutmaktır.

Halk arasında diyabet olarak bilinen şeker hastalığı genellikle çevresel veya kalıtımsal olarak ortaya çıkmaktadır. Kandaki glikoz seviyesinin normalden daha çok yükselmesiyle oluşan metabolik bozukluk türüdür. Vücudun kan şekerini düzeltmesi, hormonların karmaşık etkileşimleri sonucu ile sağlanır. Kan şekerini düzenleyen organın adı ise pankreastır. Pankreas, vücudun kan şekerini düzeltmesi için insülin adı verilen hormon salgılamakla görevlidir. Bu hormonun az ya da fazla salgılanması sonucu şeker hastalığı ortaya çıkar. Görme bozuklukları, ani kilo kayıpları, yorgunluk ve metabolizmanın yavaş çalışması şeker hastalığı belirtilerindendir. Şeker hastalığı, Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak 2 guruba ayrılmıştır. Ancak iki tür diyabet de kan şekerinin yükselmesi sonucu oluşur.

Tip 1 Diyabet

Tip 1 Diyabet çeşidi pankreasın üretmiş olduğu insülinin az üretmesi sonucu ile oluşan diyabet çeşididir. Diğer bir tanımla Tip 1 Diyabet, pankreasın beta hücrelerinde ürettiği insülinin miktarındaki azalma veya ortadan kalkması sonucu ortaya çıkan, insülinin az olması sonucu ortaya çıkan karakterize rahatsızlıktır.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 Diyabet çeşidi ise pankreasın üretmiş olduğu insülinin etkisine karşı vücudun direnç göstermesidir. Diğer bir tanımla Tip 2 Diyabet, insülinin etkisine karşı bir direnç gelişmesi ya da salgılanan insülinin etkisinin azalması ile insülin sentezinin salgılanmasının azalması ya da tamamen yok olması ile ortaya çıkan rahatsızlıktır.

Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler

Acıbakla

Şeker hastalarında kan şekerini azaltıcı etkiye sahiptir.

Ada çayı

İçerisindeki uçucu yağ ve antiseptik özelliği sayesinde şeker hastaları için hafif kan şekeri düşürücüdür.

Ay çiçeği

Ay çiçeği kökü doğal tatlandırıcı özelliğe ve kan şekerini arttırmayan özelliğe sayesinde bazı içeceklerin içine doğal tatlandırıcı olarak atılabilir.

Ginseng

Ginseng temel olarak santral ve tonik sinir sitemi uyarcı özelliğe sahip olduğundan, kan şekerinin düşük tutulmasına yardımcı olur.

Keçi sedef otu

Kurutulup toz haline getirildikten sonra günde 3 defa yarım gram kadar bir fincan sıcak su içinde içilir. İçerisindeki galegenin hafif kan şekerini düşürücü özelliği vardır.

Limon otu

30 gram kadar kuru limon otunu 1litre suda kaynattıktan sonra günde 3 bardak için. Şeker hastalarında kan şekerini düşürmek için kullanılır.

Madımak

Damar büzücü, idrar artırıcı ve kan şekerini düşürücü maddelere sahiptir.

Mührüsüleyman

30 gramını 1 litre suda kaynatarak günde 3 defa için. Kan şekerini düşürücü özelliklere sahiptir.

Ökaliptus

25 gram ökaliptusu 1 litre suda 15 dakika kaynatarak demleyin. Bu sıvıyı günde 2-3 defa için. Kan şekeri düşürücüdür.

şeker hastalığına iyi gelen bitkiler

Şeker hastaları ne yemeli

Tip 1 Diyabet için

Tip 1 diyabet hastaları besin lifi yüksek olan gıdalar tüketmelidirler. Bu gıdalar arasına elma, yulaf, armut, kavun, portakal, brokoli, Brüksel lahanası gibi meyve, sebze ve tahıllar tüketmelidirler. Karbonhidrat tüketimine özen gösterin ya da karbonhidrat tüketmeyi yok edin. Normal makarna yerine kepekli makarna, pirinç yerine esmer pirinç, normal ekmek yerine buğday ekmeği tüketilmesinde fayda vardır.

Tip 2 Diyabet için

Bu diyabet çeşitinde en önemli nokta ise şeker düzeyinin kontrol altına alınması gerekmektedir. Ancak bu hiç şeker tüketmemeniz anlamına gelmektedir. Şekeri tatlı meyve ve sebzelerden almanız gerekmektedir. Başlarda şekeri azaltmak sorun olabilir ama buna devam edildikten sonra bu meyve ve sebzelerden aldığınız şekerler size tatlı gelecektir. Şekerli içeceklerden de uzak durun. Kola, hazır meyve suları veya soğuk çay gibi. Bunların yerine soda ve su içebilirsiniz.

Diyabet diyeti

Bu diyet dengeli ve yeterli beslenmenin temeline dayanmaktadır. Bu öğünleri günde az az ve çok çiğneyerek yemelisiniz.

Sabah vakti

1 bardak şekersiz diyet süt

30 gram az yağlı beyaz peynir

3 dilim kepekli ekmek

Ve yeşillik (sebze – meyve)

Kuşluk vakti

1 veya adet meyve (lifli olmasına özen gösterin)

Öğle vakti

4 yemek kaşığı sebzeli yemek yemek

1 su bardağı diyet yoğurt

Yağsız az salata

4 yemek kaşığı kurubaklagil yemek

2 dilim kepeli ekmek

İkindi vakti

1 adet meyve

30 gram kadar peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde)

1 dilim ekmek

Akşam vakti

1 tabak çorba

3 köfte, balık ya da tavuk (100 gram kadar)

Yağsız salata

1 bardak diyet yoğurt

2 dilim ekmek

4 yemek kaşığı sebze yemeği

Gece vakti

1 elma, 1 mandalina, 15 tane üzüm, 12 tane kiraz, 3 tane kayısı, 1 tane şeftali, 1 dilim kavun. Bu meyvelerin içinden sadece bir tanesini yemelisiniz.

Şeker hastalığı nasıl geçer

Şeker hastalığı büyük bir hastalık olduğundan dolayı tedavi yöntemleri ile işe yarar. Ancak yukarıda verilen bitkisel çözümler ve diyet listeleri şeker hastalığınızı azaltıcı etkilere sahip olabilir.

  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Bezelye kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.
  • Doymuş yağlı besinler tüketmeyin.
  • Daha fazla sebze ve meyve yiyin.
  • Tuzu azaltın ve 1 günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin.
  • Somon, uskumru ve ton balığı gibi balıklar tüketin.

Yorum yapın