Pasaportsuz Gidilebilecek Ülkeler 2023

Pasaport, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye gittikleri vakit gösterdikleri uluslararası kimlik belgesidir. Bu kimlik belgesi ile bir ülkenin vatandaşı diğer bir ülkeye rahatlıkla giriş yapabilir. Çünkü bu belgenin kaydı uluslararası sistem de olduğu için, kişi hakkında ki tüm bilgiler uluslararası güvenlik sistemi tarafından kayıt altındadır. Kişi hakkında arama, yakalama, suç vb. kayıtların işlendiği bir nevi elektronik kimlik olan pasaport sayesinde, turistik ülke kişi hakkında her türlü bilgiye sahip olmaktadır. Pasaportlar genellikle dört çeşit olmaktadır. Özellikle bordo pasaport sahibi olan kişilerin vize derdiyle uğraştıkları da bilinmektedir. Ancak siyah, gri ve yeşil tip pasaportlar devlet görevlilerine verildiği için bu pasaportların geçiş önceliği diğer pasaportlara göre daha farklı ve önem arz etmektedir.

Kimlik ile Girilebilen Ülkeler 2023

Pasaportsuz seyahat genellikle ikili anlaşmalar ile birbirine serbest geçiş hakkı tanıyan ülkeler arasında veya siyasi anlamda birbirleriyle etkileşim halinde olan devlet veya devletler arasında olan ve bu hakkı kendi vatandaşlarına veren devletlerin ortak bir seyahat hakkıdır. Örnek verecek olursak ABD ve İngiltere arasında siyasi anlaşmalar gereği pasaportsuz seyahat yapılabilirken, AB ülkeleri arasında da pasaportsuz ve vizesiz seyahat etme özgürlüğü vardır. Bizim ülkemizde genellikle Kıbrıs denilince akla pasaportsuz seyahat geliyor olsa da, Kıbrıs dışında birçok ülkeye ülkemizden pasaportsuz seyahat hakkı vardır. Ayrıca diplomatik görevliler veya kamu görevlileri de, herhangi bir ülkeye rahatlıkla pasaportsuz seyahat edebilirler. Kamu görevlileri genellikle gri veya yeşil pasaporta sahip olan sınır ötesi görevler almış kamu personelinden oluşmaktadır.

Pasaportsuz girilebilen ülkeler

İşte Kıbrıs hariç ülkemizden pasaportsuz gidilebilecek ülkeler olarak Gürcistan ve Ukrayna vardır. Bu ülkelere pasaport gerekmeden kimlik veya ehliyet ile giriş yapabilir ve 90 gün boyunca bu ülkelerde rahatlıkla konaklayabilirsiniz. Ülkelerin girişinde size bir form doldurturlar. Kalacağınız yerin bilgilerini ve dönüş uçak biletinizi sorabilirler.

Pasaportsuz gidilecek ülkeler 2023

Ülkemizden direkt uçuşlar ile pasaportsuz olarak gezilebilecek şehirler ; Batum, Tiflis, Lviv, Odessa, Kiev ve Kharkiv’ dir. Bu şehirlere ülkemizden direkt uçak kalkmaktadır.

Yorum yapın