Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti 2021

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan ve oluşumu 14 bin yıl öncesine dayanan Pamukkale travertenleri pamuk gibi bembeyaz bir kaleyi andıran görüntüsüyle masalsı bir yolculuk yapmanızı sağlayan muhteşem bir doğal güzelliğimizdir. Uygun giriş ücreti ve müzekart kabul etmesiyle tercih edilen ziyaret noktalarından birisidir.

Pamukkale travertenleri nasıl oluşmuştur

Bölgede bulunan kayaların çökerek sıcak su kaynaklarının akması ve kayaların çökmesi neticesinde oluştuğu düşünülmektedir. Suyun içerisinde bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve karbonhidrat sebebiyle kayaların yüzeyine çıkan suyun içerisindeki karbondioksit ve karbonmonoksit gazları uçar ve travertenler üzerinde kalsiyum karbonat birikir. Beyaz renkte olan bu oluşumlar zaman içerisinde katılaşarak taşlaşmıştır. Bu taşların üzerinde irili ufaklı havuz şeklinde su birikintileri vardır.

Pamukkale‘de bulunan travertenlerin yapısı, çevre şartları ve şehirleşme sebebiyle biraz renk değişikliğine uğrasa da hala yerli ve yabancı turistlerin rağbet ettiği etkileyici bir masal diyarını andırmaktadır. Bu doğal güzelliğin korunması için günümüzde bazı önlemler alınmaktadır.

Örneğin; Pamukkale travertenlerine ayakkabıyla girmek yasaktır. Turistlerin yoğun ziyaretiyle doğal güzelliğimiz zarar görmektedir. Bu bölgede Hierapolis Antik Kenti de gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.

Pamukkale çevresinde jeolojik olaylar ve fay hatları sebebiyle sıcak su kaynakları vardır ve 35-100 C aralığında sıcaklıklara sahip 17 tane sıcak su bölgesi vardır. Pamukkale kaynaklarından çıkan termal sular antik çağlardan beri kullanılmaktadır.

Pamukkale travertenleri nerededir

Pamukkale Ege Bölgesi’nde yer alan Denizli ilimizin bir ilçesidir. Denizli merkezden 18 km uzaklıkta bulunmakta ve oldukça kolay ulaşılabilmektedir. Şehir hatlarını kullanarak Denizli otobüs terminaline ulaştığınızda Pamukkale’ye nasıl gidilir sorusunu sorup, Pamukkale ilçe dolmuşlarına binerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Travertenler, Pamukkale ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Taksiyle de anlaşmalı bir şekilde otogardan cüzi bir meblağ vererek Pamukkale’ye ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla gitmek isterseniz Denizli merkezinden D585 yoluyla kuzey yönünde giderek D320 ile kesişen noktada Pamukkale tabelalarıyla karşılaşacaksınız.

Pamukkale travertenleri giriş saatleri

Pamukkale travertenlerine haftanın her günü gidebilirsiniz. Turistik gezileriniz için yaz ve kış saatleri değişmektedir. Kasım-Mart ayları arasında 08:00-17:00 saatleri aralığında ziyaret edilebilirken, Nisan-Ekim ayları arasında ziyaret saatleri 08:00-21:00 olarak değişmektedir. Güncel saatler ve fiyat bilgisi için aşağıdaki bağantıyı ziyaret edebilirsiniz.

https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=PMK01&DistId=PMK

Giriş Ücreti 2021 ? Müzekart Geçerli Mi?

Evet Müzekart geçerlidir. Müzekartınız yok ise giriş ücreti olarak 80TL vermeniz gerekmektedir. Aşağıdaki haritayı kullanarak kolaylıkla pamukkaleye ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın