Kredi Kartı Yıllık Aidatları Geri Alma

Kredi kartı parasız alışveriş yapmak için geliştirilmiş bir sistemdir. Üzerinde bir çipi bulunan bu kart, pos makinelerinin içerisinde sokularak kart sahibini alışveriş yaptığı kuruma değil direkt olarak bankaya borçlu kılar. Üzerinde 16 haneli bir kart numarası, kart sahibinin adı ve soyadı gibi bilgiler de içerir. Ayrıca üzerinde kartın son kullanma tarihi ve 3 haneli bir güvenlik kodu da taşır. Bu bilgiler genel olarak İnternet alışverişinde kullanılan bilgilerdir. Kredi kartlarıyla mağazalardan yapılan alışverişlerde 4 haneli bir kod tuşlamanız istenir. Böylece kartın size ait olduğu anlaşılır ve işlem başarıyla gerçekleştirilir.

Kredi Kartı Üyelik Ücretleri

Yapılan her alışveriş, yahut alışverişler taksitlendirilebilir ya da tek sefer de alınabilir. Tüm bankalar; Bankacılık Denetleme ve Düzenleme kurulunun belirlemiş olduğu faiz miktarlarına uygun hareket etmek zorundadır. Kart sahibi tarafından belirlenmiş olan hesap kesim tarihindeki bu tarih ‘son ödeme tarihi‘ diye belirtilir; kart sahibi yapmış olduğu harcamaların en az asgarisini tutarını banka şubelerine ödemek ya da ATM’lerden yatırmak zorundadır.

Şayet banka alması gereken ödemeyi zamanında alamazsa, gecikme faizi alarak borcun miktarını zaman içinde arttırır. Eğer borcun asgari ödemesi, yatırılırsa bu sefer banka daha küçük bir oranda borcu faizlendirilmeye devam eder. 90 gün içerisinde ödeme yapılmaması durumunda kart kapanır ve banka icra yoluyla ödemeyi almayı hukuken talep edebilir.

Kart Aidatı İadesi Nasıl Alınır ?

Şu an yürürlükte olan yasa gereğince, bankalar kredi kartları kullanım ücreti ve işlem ücreti talep edememektedirler. Eğer, bankanızın sizden kart aidatı aldığını fark ederseniz, paranızı geri alabilmek için izleyebileceğiniz yöntemler şu şekildedir.
Öncelikle bankanızın müşteri hizmetlerini aramalı ve paranızın iade edilmesini talep etmelisiniz. Sonuç alamıyor ve bir il merkezinde ikamet ediyorsanız; Sanayi ve Ticaret müdürlüğüne başvurmalısınız. İlçede ikamet edenlerinse, Kaymakamlık binalarında bulunan hakem heyetlerine başvurmalıdırlar.

Kart Sahiplerine Sağlanan Haklar

BBDK’nın mart ayında aldığı karara göre, kart sahipleri şayet limit azaltmak, arttırmak ve sözleşmelerini iptal etmek isterlerse bankalar en az 7 gün içinde bu talebi yerine getirmekle yükümlü olacaklar. Bu da kullanıcıların gereksiz faiz ödelmelerini, bütçe kontrolü yapabilmelere yardımcı olacaktır.

Yorum yapın