Bronkoskopi Öncesi ve Sonrası

Bronkoskopi günümüzde, soluk borusunu ve büyük bronşları tedavi etme amacıyla kullanılmasının yanı sıra, gerektiğinde yabancı maddelerin çıkarılmasında da kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bükülebilir tüpler ve fibroskoplar aracılığı ile de yapılan bronkoskopinin yapımı ve tedavi etme yöntemi oldukça kolaydır.

Bronkoskopi Kim Bulmuştur

1897 yılında Killian tarafından keşfedilen bu tedavi yöntemi, 1970 yılına kadar bükülebilir tüpler olmadan kullanılıyordu. 1970 yılında, doktorlar tarafından bükülebilir tüplerle yapılır hale getirilen bronkoskop, esneyebilir özellikli oluşuyla doktorlar için önemli bir tedavi aracıdır. Hastayı tedavi ederken, hastanın rahatsızlık hissetmesini engelleyen bronkoskop uygulamasında, anestezi kullanılmaz. İşlemler de ortalama 10 dakika gibi bir sürede bitmektedir.

Bronkoskopi Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Tanı ya da tedavi amaçlı iki farklı şekilde uygulanan bronkoskopi, tanı amaçlı olarak birçok farklı hastalıkta kullanılmaktadır. Akciğer grafilerinde, bilgisayarlı tomografilerde, kanlı balgam ya da kanlı tükürme durumlarında, nefes borusuna yabancı bir madde kaçtığında, göğüs tramvalarında, nefes darlığı şikayetlerinde, henüz saptanamamış ses kısıklığı durumlarında ve akciğer alanında, soluma anında duyulan hırıltılarda tanı amaçlı uygulanan bronkoskopi, tedavi amaçlı olarak; solunum hava yollarındaki yabancı maddeleri çıkarmada, ana bronşlarda oluşan darlıkların tedavisinde, bronşlardaki aşırı sekrezyon birikiminin tedavisinde ve hastada solunuma bağlı oluşan aşırı nefes darlıklarında tedavi amaçlı uygulanmaktadır.

Bronkoskopi yan etkileri

Kan oksijeninde düşme, bronşlarda kanama, ateş, akciğer zarlarında hava toplanması, kalpte aritmi, kardiyak infarktüs ve ender olarak bronş yırtılması gibi komplikasyonları bulunan bronkoskopi uygulaması sonrasında, kanama, ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Yorum yapın