Sabahları Kendimi Yorgun Hissediyorum

Bir süredir yorgun olmanın nedenlerini araştırıyorum. Kendimi tek bir cümle ile anlatacak olursam yorgun uyanmak üzerine master yapmış kişi şeklinde tanımlayabilirim. Kendimi bildim bileli uyku saatlerim arasında ciddi bir dengesizlik olduğunu hatırlıyorum. Özellikle ilkokul 3. Sınıfa giderken sabah ezanına kadar uyuyamadığımı hatırlıyorum.

Genellikle uzun süredir yorgun uyanmak ekşi sözlük gibi yerlerde benim gibi aynı sorunu yaşayan insanların olduğunu görüyorum. Aslına bakarsanız ben tüm gün yorgun olsam bile bunun uykusuzluğa mı yoksa aşırı hareketsizliğe mi bağlı olduğunu görebiliyorum. Zamansız uyuduğum için başka bir deyiş ile verimsiz uyuduğum için yorgun olduğumu söyleyebilirim. Bu yine de gün içerisinde hareketlerimi engelleyecek boyutlarda değil. Uzun süre evde tek başıma ve hareketsiz kaldığım zaman daha çok canımı sıkacak bir hale geliyor. O da o kadar önemli bir durum değil bana göre…

Sabahları Yorgun Uyanmak Neden Olur

Doktoruma sorduğumda bu durumun pek çok nedeni olabileceğini söylüyor. Çok samimi arkadaşım olan Rıfat (kendisi tıp fakültesinde uzatmalı bir öğrencidir) ise bu konuyu sağlıklı bireylerin gün içerisinde çok hareketsiz kalmalarına ve bu hareketsizliğin uzun süre devam etmesi durumuna bağladığını söylemişti. Sanırım benim sorunum tam olarak bu gibi görünüyor. Yoğun iş temposuna uykumu alarak devam ettiğim zamanlarda uykusuzluk sorunumun ve yorgunluk sorununun da minimuma indiğini söyleyebilirim. Bunun içinde asıl altı çizilmesi gereken konu başlığının güne yorgun uyanmak olduğunu söylemek istiyorum. Zira güne yorgun uyanıyorsanız ve bu durum çok uzun süredir devam ediyorsa herkes gibi sizde öncelikle doktora gitmelisiniz.

Doktorunuz yorgunluğun temeline inecek ve sizin vücudunuzdan kaynaklanan bir sorun olup olmadığını söyleyecektir. Bu konuda gerekli yardımı aldıktan sonra atılması gereken adımlara gelecek olursak uyuduğunuz ortam, yatağınız, uyku alışkanlıklarınız, oda sıcaklığı, odanın büyüklüğü ve ortamın sesi gibi pek çok etmen sizin ideal uykunuzu etkileyebilir. Verimli birkaç saatlik uykunun verimsiz tüm gün yapılan tembellikten kat ve kat daha dinlendirici olduğunu da unutmamak gerekiyor.

sabahları yorgun uyanmak

Yorgun Uyanmak Ve Halsizlik Nedenleri Nelerdir

Tatillerde ailemin yanına gidiyorum. Eski odam oldukça küçük ve havasız bir oda, evimizin tam olarak şehrin merkezinde olması günün ilk saatlerinde çok sesin oluşmasına neden oluyor. Aynı zamanda benim uyku konusunda dengesiz biri olmam da tuzu biberi oluyor. Genellikle sabah ezanını görmeden uyumadığım için sorun yaşayabiliyorum. Bunun dışında son derece rahatsız edici bazı sorunlar daha oluyor. Bunların ilki odanın camını açık bırakıp uyursam günün ilk saatlerinde dışarıda ki sesten uyanıyorum. Eğer odamın camını kapatırsam hep yorgun uyanmak sorunu ile karşılaşıyorum. Çünkü oda çok havasız kalıyor ve içerisi çok ısındığı için rahatsız oluyorum.

Bu da yorgunluğun diğer nedenlerine eğilmemizi sağlıyor. Şu ana kadar bahsettiklerimize değinecek olursak:

  • Oda sıcaklığı
  • Yatak rahatlığı
  • Ortam sesi
  • Uyku saati
  • Uyku alışkanlığı
  • Gün içerisinde ki hareket ve hareketsizlik
  • Psikolojik etkiler

Eğer uyku sorunu yaşıyorsanız bunlardan biri yada birkaçının sizin uyku kalitenizi etkilemeye başladığını söyleyebiliriz. Çoğunlukla aşırı kaygı sahibi bireylerin buna benzer sorunlar yaşadığını biliyoruz. Bunun için psikolojik etkilerine de göz atmak gerekiyor. Hayatınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa bu durumda uykusuzluğunuz üzerine etkiler kurabilir. Bunun dışında pek çok farklı neden olduğunu da biliyoruz.

Yorgun Mutsuz Uyanmak

Mutsuzluk yorgunluğun kardeşi gibidir. Devamlı olarak yorgun olduğunuzda doğal olarak mutsuz olmaya başlıyorsunuz. Bu hem sizi hem de vücudunuzu olumsuz olarak etkilemeye başlıyor. Bu sebepten öncelikle mutsuzluğunuzun sebebini araştırmanızı tavsiye ediyorum. Devamlı olarak yorgunluk çekiyorsanız hareketsizlikten kaynaklanan bir sorun ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu da sizin yorgun ve mutsuz uyanmanızı tetikleyecektir. Biraz da olsa hareket etmek ve hareketli kalmak yorgunluğunuzun önüne geçecektir.

Yorum yapın