Pasaport Çıkartma Başvurusu, Harç Ücretleri ve Çeşitleri

Pasaport alım işlemleri nelerdir? Pasaport nasıl çıkarılır? Pasaport nereden alınır? Pasaport çeşitleri nelerdir ? Pasaport harçları ne kadar? Bu soruların cevabını merak ediyor musunuz? O halde yazımızı okuyabilirsiniz.

Nasıl Pasaport Çıkartırım

Pasaport, yurt dışına gitmek isteyenlerin, içinde kimlik bilgilerinin bulunduğu, ingilizce veya başka bir dille hazırlanmış olan bir tür kimlik belgesidir. Pasaport sahibi olmak kolay bir işlemdir. İşlemlere pasaport harç ve defter ücretlerini yatırarak başlamalısınız. Daha sonra https://randevu.nvi.gov.tr/default/index?type=3 adresinden Başvur bölümüne tıklayarak yakınınızda bulunan İl ya da İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekiyor. Devlet memurları yeşil pasaport için sadece İl Emniyet Müdürlüğü’nden randevu alabiliyor.
Randevunuza giderken yanınızda nüfus cüzdanınızın aslı, fotokopisi, 2 adet pasaport için çekilmiş biyometrik fotoğrafınız ve bankaya yatırdığınız pasaport harç ve defter ücretinin dekontları bulunmalıdır. Görevli memurlar başvurunuzu işleme alır, ardından parmak izi ve resim taraması yapıldıktan sonra işlemleriniz bitmiş oluyor.
Pasaportunuz 3 – 7 gün arasında vermiş olduğunuz adrese teslim edilecektir.

Pasaport Harç Ücretleri

Süre Harç *** Defter Toplam
6 Ay 170,40 TL 133,50 TL 303,50 TL
1 Yıl 248,40 TL 133,50 TL 381,90 TL
2 Yıl 405,50 TL 133,50 TL 539,00 TL
3 Yıl 575,90 TL 133,50 TL 709,40 TL
3+ Yıl 811,60 TL 133,50 TL 945,10 TL

Öğrenci pasaportu için sadece defter ücretinin yatırılması yeterlidir. Öğrenci pasaportunuzu 25 yaşına kadar kullanabilirsiniz.

Pasaport Çeşitleri

Umumi Pasaport : Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin alabileceği pasaporttur. Bordo renklidir, bu yüzden Bordo Pasaport da denilmektedir.
Hususi Pasaport : Devlet görevlilerinin alabildiği pasaporttur. Yeşil renklidir, bu yüzden Yeşil Pasaport da denilmektedir.
Hizmet Pasaportu : Devlet görevlilerinin yurt dışında görevlendirildiğinde verilen pasaporttur. Bu pasaport türü alınmaz, kurum gerekli olduğunda verir. Gri renklidir.
Diplomatik Pasaport : TBMM üyelerine ve ilgili diğer kişiler verilir. Bu pasaport türü alınmaz, kurum gerekli olduğunda verir. Siyah renklidir.

Yorum yapın