Kışın Dudak Çatlaması Neden Olur, Ne İyi Gelir

Kış ayının gelmesiyle birlikte cildimizde ufak tefek pürüzler meydana gelir. Soğuktan ve rüzgardan etkilenen cildimiz kendisini belli edecek sinyalleri hemen yakmaya başlar. Bunlardan biriside dudak çatlamasıdır. Kronik bir dudak çatlaması sorunu yaşanmadığı sürece bitkisel kürlerle ya da bazı kozmetik ürünlerle bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Fakat dudaklarınızla yaz kış sorun yaşıyorsanız mutlaka nedenini öğrenmek için bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Dudak çatlaması sadece soğuktan, kronik rahatsızlıklardan dolayı meydana gelmeyebilir. Vücudun aşırı susuz kalması da dudak çatlamasına neden olmaktadır.

Dudak çatlamasının nedenlerini daha detaylı incelemek ve buna bir çözüm bulmak için daha detaylı inceleyelim.

Neden Dudak Çatlar

MEVSİMSEL KOŞULLAR: Biraz öncede bahsettiğimiz gibi kış aylarında cildin çatlaması mümkün bir durumdur. Fakat cildiniz hassas ise bu durum daha sık yaşadığınız bir döngüdür.

ALERJİ: Cilt, üst solunum yolları ve ağız içinde meydana gelen alerjiler ve enfeksiyonlar dudak çatlamasına neden olabilir. Eğer alerjik bir durumdan dolayı dudaklarınızın çatladığını düşünüyorsanız mutlaka uzman doktorlardan destek almalısınız.

SUSUZLUK: Cildinizin de dudaklarınızın çatlamaması için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu suyu karşılamalısınız. Aksi taktirde yaz kış fark etmeden dudaklarınız her mevsim çatlayabilir.

İLAÇLAR: Eğer baş dönmesi, kabızlık, bulantı giderici ve psikolojik hastalıklar gibi hastalıkların tedavisi için ilaç kullanıyorsanız bu tarz durumlarda da dudağınız çatlayabilir. Eğer ilaç kullanımı sırasında böyle bir yan etki görüyorsanız bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.

KİMYASAL ÜRÜNLER: Kolayca bulup kullanabileceğimiz cilt bakım ürünleri de bazı cilt tiplerinde içerisindeki kimyasal ürünler nedeniyle dudak çatlaması gibi sorunları getirebilir. Bu nedenden dolayı kaliteli ürünleri seçmeli ve son kullanma tarihlerine mutlaka bakmalısınız.

KALITSAL FİZİKİ HASTALIKLAR: Cilt hastalıklarının hemen hemen birkaçı dudak çatlaması yapabilir. Mesela sedef veya tiroid bezlerindeki hastalıkları olan kişilerin dudaklarının çatlaması mümkün ve normal bir durumdur. Ayrıca solunum yolları hastalıkları ve aşırı horlama gibi durumlarda dudak çatlamasına neden olur

Psikolojik durumlarda da dudakta çatlama görülebilir. Kış aylarında sürekli dudakları yalamak dudağı nemlendirmek soğuğu daha fazla çağıracağı için yalamamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca aşırı A vitamini almakta dudakları çatlatmaktadır.

dudak çatlaması

Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir

Dudaklarınızın çatlamasına evde uygulayacağınız ufak dokunuşlarla engel olabilirsiniz. Dudak çatlaması oldukça göze kötü gelen bir durumdur. Bu yüzden eğer dudaklarınızı yolma gibi bir alışkanlığınız var ise bundan da bir an önce kurtulmanızı tavsiye ederim.

SU: Canınız su içmek istemiyor olsa bile vücudunuz için bol bol su tüketmelisiniz. Vücudunuzdaki her bölgenin tüketeceğiniz suya ihtiyacı vardır. Günlük su tüketiminizi mümkün oldukça azaltmadan tüketiniz.

VAZELİN: Kış aylarında dudaklarınızın çatlamasını önlemek için vazelinde kullanabilirsiniz. Çantanızda kolayca taşıyabileceğiniz vazelini çatlama yada soğuktan zarar gelmesi durumunda dudaklarınıza uygulayabilirsiniz.

DUDAK BALSAMI: Soğukların gelmesiyle birlikte bayanların hatta erkeklerin mutlaka kullanması gereken bir üründür. Oldukça etkili olan dudak balsamlarını günde birkaç defa uygulayabilirsiniz. Dudak balsamı sadece dudağınızın çatlamasını engellemekle kalmaz aynı zamanda dudağınızın dokusunu besleyerek hücrelerin onarılıp yenilenmesine de büyük katkı sağlar.

BAL: Doğal antibiyotik olarak bilinen bal dudak çatlamasında kullanabileceğiniz ürünler arasında yerini alıyor. Balın hakiki olması burada dikkat etmeniz gereken tek unsur. Balı dudaklarınıza uygulamadan önce dilerseniz diş fırçasıyla dudaklarınıza peeling yapabilir daha sonra uygulayabilirsiniz. İsterseniz de dudaklarınıza balı direk uygulayabilirsiniz. Dudağınıza uyguladığınız balı 20 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile yıkayınız. Dudağınızdaki çatlaklıklar geçene kadar uygulamaya devam edebilirsiniz. Bal dudakları besler ve enfeksiyondan dolayı dudak çatlaması gibi sorunların yaşanmasına engel olur.

Yukardakilerden başka dudaklarınıza

  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Jojoba Yağı
  • Badem Yağı
  • Zeytin Yağı sürerek dudaklarınızda kısa sürede etkili sonuçlar gösterebilecek yağ türlerini de kullanabilirsiniz.

Çatlamanın Önüne Geçmek

  • A,B,C,B2 ve E vitaminlerinin eksikliği dudakların kurumasına ve çatlamasına neden olabilir. Bu nedenden dolayı bu vitaminleri içeren besinleri tüketmeye dikkat etmelisiniz.
  • Burnunuzun tıkanmamasını sağlayın. Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığı hastalıklarından dolayı burnumuz tıkanır ve ağızdan nefes alıp vermeye başlarız. Bunun sonucunda dudaklarınız kurur. Mümkün oldukça bu tarz hastalıklardan uzak durmaya çalışınız.
  • Sigara tüketiyorsanız eğer bu durumdan dolayı da dudaklarınızın yapısı bozulur ve kimyasal maddelerden dolayı dudaklarınızda çatlamalar meydana gelir.
  • Aşırı tuz tüketimi dudak çatlamasına neden olmaktadır. Eğer aşırı derecede tuz tüketiminiz var ise bunu mümkün olduğunca azaltmanız gerekmektedir.

Yorum yapın