Fermente Nedir, Ürünler Nelerdir, Nasıl Yapılır ?

Vücudumuza giren her besinin biz farkında olmadan vücudumuza yaptığı bazı şeyler vardır. Son zamanlarda çok sık duyulan fakat anlamı net olarak bilinemeyen fermente gıdalar vücuda gerekli olan sağlıklı probiyotikleri bulunduran besin maddeleridir. Fermente gıdalara değinmeden önce fermantasyon hakkında birkaç bilgi vermekte fayda vardır. Fermantasyon bir bileşenin mantar ve bakteriler sayesinde çözünme işlemidir. Fermantasyon işleminden sonra vücutta fermente besinlerin girişi sağlanmaktadır. Eski çağdan günümüze kadar birçok yerde fermente işlemi kullanılmaktadır. Metropol devire girildikçe hazır gıdalar daha çok kullanılır hale gelmiş, barsaktaki zararlı etkenler çoğalmaya başlamıştır. Bunlar tabii ki de bilinçli yapılmış hareketler sonucu meydana gelen olaylar değildir. Bunu örnek vererek anlatmak gerekirse önceden evlerde yapılan ekşi mayalı ekmekte yüksek oranda fermente bulunmaktadır. Fakat günümüzde baktığımızda artık evlerde ekmek yapılmadığı gibi ekmek tüketimi de azalmıştır ve bu tarz besinler tüketilmeyerek vücutta fermente eksikliği fark edilmeye başlamıştır

fermentasyon nedir nasıl yapılır

Fermente Gıdalar Sağlıklı mı ?

Vücudumuzda bulunan iyi ve kötü huylu bakterileri dışarı etkenlerden çok besinlerden almaktayız. Fermente gıdalar sağlıklı probiyotikler olması nedeniyle barsaktaki probiyotikleri besler, barsak bağışıklığını güçlendirir ve bu sayede sağlıklı probiyotiklerin çoğalmasına sebep olur. Vücudunuza sağlıklı fermenteler verirken unutmamanız gereken bir gerçek var ki vücudunuza sağlıksız bakterilerde sokabilirsiniz. Buna karşı önlem alabilmeniz ve dengeyi korumanız gerekmektedir. Cilt bakımı, saç dökülmesi, tırnak kırılması, kilo kayıpları gibi sorunlar yaşıyorsanız fermente gıdaları tüketerek bağışıklık sisteminizi koruyabilirsiniz. Daha sağlıklı ve zinde bir hayat sürmek istiyorsanız sofralarınızda mümkün olduğu kadar fermente gıdalara yer açmanız kendi açınızdan verdiğiniz en sağlıklı karar olacaktır.

Fermente Gıdalar Nelerdir ?

Fermentenin ne olduğunu, vücudumuzda nelere iyi geldiğini öğrendik. Şimdi sıra fermente gıdaları öğrenmeye ve bunları tüketmeye geldi. Fermente gıdaları duyduğunuzda aslında tükettiğiniz fakat bilmediğiniz yiyecekler, içecekler olduğunu göreceksiniz.

Kefir

İçerisinde bulunan kalsiyum ve probiyotikler sayesinde kefir bir fermente içeceğidir. Kefir, yapımında kullanılan sütün tüm besin maddelerini içerir.

İçeceklerden devam edecek olursak; Hindistan cevizi sütü, pirinç sütü, soya sütü ve boza içerisinde bulunan besin maddeleri sayesinde fermente içecekler arasında yerlerini almıştır.

Lahana turşusu

Turşunun nasıl yapıldığı hakkında herkesin azda olsa bir bilgisi vardır. Fakat lahana turşunuzu fermente yapacaksanız eğer bilmeniz gereken birkaç püf noktası vardır. İlk başta lahananızı incecik kıyarak bol tuz ile suyu çıkana kadar ovunuz. Daha sonra fermente olması için birkaç gün bekletiniz. Eğer yeterince su çıkmazsa içerisine çok hafif su ekleyebilirsiniz. Fermente turşu yaparken kesinlikle sirke, limon kullanmamalısınız.

Sucuk ve pastırma

Sucuk ve pastırma yapımında bildiğiniz gibi bekletme işlemi uygulanmaktadır. Etin içerisinde bulunan bakterilerin bekleme işlemi sonrası fermente probiyotiklerine dönüştüğü bilinmektedir. Kuru fermente et ürünlerinde genelde hücre canlılığı üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı ısı uygulanmaz.  Bilinen yapım aşamasından sonra sağlık üzerine olumlu etki sağlayabilmesi için günlük ortalama 100 gram sucuk veya pastırma tüketimi yapılmalıdır.

Kombuçhaçayı

Çinde oldukça tüketilen bir çaydır. Bakteri ve mayalardan oluşan bu çay siyah ve yeşil çay ile birlikte tüketilebilir. Kesin ve sert bir tadı olduğu için içerisine isterseniz biraz baharat yada meyve ekleyebilirsiniz.

Yoğurt

Sütün bakteriyel fermantasyonu ile yoğurt meydana gelmektedir. Sütün içerisinde bulunan laktoz, laktik aside dönüşür ve yoğurtun oluşumu için gerekli ortamı sağlar.  Yağ oranı oldukça düşük olan yoğurt içerisinde bulunan protein, kalsiyum,b12 ve b6 vitaminleri sayesinde harika bir öğün yardımcısıdır.

Ayrıca brokoli, karnabahar, havuç, kereviz, pancar gibi sebzelerde fermente besin kaynaklarındandır.

fermente gıdalar sağlık

Evde Fermente Yapımı

Besinlerinizi fermente etmek oldukça kolay ve biraz zaman isteyen bir durumdur. Dilerseniz tükettiğiniz bütün besinleri fermente edebilirsiniz.

 Fermente Yaparken Dikkat Edilecekler

  • İlk başta eğer su dökecekseniz bu kesinlikle çeşme suyu olmamalıdır. Çeşme suyunun içerisinde bulunan klorür besinleri fermente etmek yerine daha fazla kötü bakterinin yayılmasına sebebiyet verecektir.
  • Cam kavanoz ya da şişe kullanmalısınız. Plastik veya pet şişe içerisinde fermente işlemi gerçekleşemez bu nedenden dolayı kullanacağınız kap cam olmalıdır. Ayrıca içerisini yeterince temizleyip kuruduğundan emin olmadan içerisine yiyecek koymamaya da özen göstermelisiniz.
  • Fermente edeceğiniz besini ince ince doğramanız ve tuzla iyice ovmanız gerekmektedir. Bunun nedeni ise tuz ile ovulan besinden çıkacak olan suyun sağlıklı bakterilerin oluşmasında daha aktif bir rol oynamasıdır.

Fermente Besinlerin Sağlığa Yararları

    • Kolesterol düşürücü etkisi vardır.
    • Mide, kolon, akciğer , karaciğer ve meme kanserini önleyici faydaları vardır.
    • Tansiyon düşürücü etkisi uzun zamandır bilinmektedir.
    • Barsak florasının toksin geçiren yapısını iyileştirmekte de oldukça etkilidir.
    • Gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarını en aza indirgeme ya da yok etmede etkilidir.
    • Egzama ve diğer alerjik reaksiyonları hafifletmektedir.

Yorum yapın