Eski Para Koleksiyonu Nasıl Yapılır

Para Koleksiyonu yapmak için belirli bir temaya odaklanmamız gerekiyor. Eski para koleksiyonu yapmak çok geniş bir konu olduğundan, öncelikle hangi tür parayı toplayacağımıza karar vermeliyiz. Örneğin, eski para koleksiyonu yapmadan önce Türk kağıt para koleksiyonu, Türk madeni para koleksiyonu, Osmanlı madeni para koleksiyonu, yabancı para koleksiyonu veya daha eski devletlerden kalma para koleksiyonu gibi seçenekler arasından ilgi alanımıza göre özel bir alan belirliyoruz.  Mesela Türkiye Cumhuriyeti hatıra para koleksiyonunu seçmişsek, bu tür paraları bulabileceğimiz ilk yer darphanedir. Darphane bu tür paraları 2 sene boyunca elinde bulundurmakta ve satışını yapmaktadır. İki seneden sonra ise darphane bunların satışını durdurur ve bu paraları çeşitli tüccar, esnaf gibi diğer koleksiyonculardan bulunmaktadır. Bu sebeple para koleksiyonu yapacaksak öncelikle kendimize ait özel bir alan belirlemeliyiz.

Para Koleksiyonu

Diğer koleksiyoncularla iletişime geçmek için öncelikli olarak eski para koleksiyonu yapan koleksiyoncuların oluşturduğu derneklerle irtibata geçmeliyiz. Bu derneğe üye olan koleksiyoncular hem kendi koleksiyonları hakkında bilgi verip bilgi paylaşımı yaparlar, hem de kendi tecrübelerini aktarıp iyi bir koleksiyoncu olmamıza yardımcı olurlar. Bu bakımdan para koleksiyonu yapmak istiyorsak güvenilir bilgi alabileceğimiz bu tür derneklerden faydalanabilir, buradan diğer koleksiyonculara ulaşabiliriz.

Örnek Yabancı Para Koleksiyonu

Eski Para Koleksiyonu Yapmaya Nereden Başlamalıyım? Eski Para Koleksiyonu yapmaya öncelikle nadir ve az bulunan parçalardan değil, daha kolay bulabileceğimiz parçalardan başlamalıyız. İlk olarak doğrudan nadir parçalara yönelince birtakım sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu tür parçaları nereden bulacağımızı bilmemek ve parçanın gerçek olup olmadığını anlayamamak gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.

Bu sebeple para koleksiyonu yapmak istiyorsak günümüzdeki mevcut olan paralardan başlamalıyız. Günümüzde daha kolay temin edilebilen hatıra para koleksiyonu veya günümüzde kullanılan madeni para koleksiyonlarını tercih etmemiz daha doğru olabilir. Çünkü bu tip paraları bulmamız daha kolay olup, bu paralar üzerine güvenilir ve sağlıklı bilgi almamız daha mümkün olacaktır. Bu şekilde daha bulunabilir parçaları toplayarak tecrübe kazanmış olacağız.

eski para koleksiyonu

Koleksiyon Parası Nasıl Bulurum ?

Koleksiyon Paralarını nasıl bulacağımızı hangi tür koleksiyon yapıyorsak ona göre belirliyoruz. Mesela eğer madeni hatıra para koleksiyonu yapıyorsak, bunları bulacağımız ilk yer darphanedir. İki sene geçtikten sonra ise darphane bunların satışını bırakır ve ancak diğer koleksiyonculardan, esnaf ve satıcılardan bulabiliriz. Bunun yanında çeşitli müzayede, mezat ve açık artırma gibi yerlerden de bu paraları temin etmemiz mümkündür. Para koleksiyoncularını bir araya getiren nümizmatik dernekleri vasıtasıyla da bağlantı kurarak elimizdeki fazla paraları değiş tokuş yapabiliriz.

Para Koleksiyonu Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Koleksiyon paraları alırken bildiğimiz yerlerden almalıyız. Mesela hatıra paraları alırken darphaneden, onun dışındaki hatıra paraları ise, örneğin eski Osmanlı parası ise, döküm mü yoksa darp edilerek mi yapılmış olduğuna dikkat etmeliyiz. Bu yüzden Osmanlı paralarının dökümle değil, darp ile yapılmakta olduğunu bilmeli, aldığımız paraları da buna göre incelemeliyiz. Ayrıca nümizmatik derneklerinde koleksiyon yapan uzmanlar da bunların sahte mi gerçek mi olduğunu tespit edebilirler. Bu şekilde bir derneğe başvurarak da koleksiyon parasının değerini belirleyebiliriz.

Koleksiyon paralarında zaman zaman elimize Eski Eserleri Koruma Kanunu’na göre yasaklı paralar gelmektedir. Osmanlı padişahlarından son altı padişahtan öncesi Osmanlı haricindeki imparatorlukların tümünün serbest bir biçimde dolaşımı yasaklanmıştır. Bunları eğer biriktirmek istiyorsak en yakınımızdaki müzeye giderek bu paraları beyan etmemiz ve kaydettirmemiz gerekmektedir. Piyasadaki defineci benzeri kişilerden paraya itibar etmemeliyiz. Bu tür kişiler bizim kanun dışı işler yapıp zarara uğramamıza sebep olabilirler. Bu yüzden eski para koleksiyonunu nasıl yapacağımızı nümizmatik derneklerinden öğrenmeliyiz.

“Eski Para Koleksiyonu Nasıl Yapılır” üzerine bir yorum

Yorum yapın