Telefonunuz ekranı kırıldığında, sadece telefonunuzu kullanamazsınız ve aynı zamanda ekran kullanılmaz hale geldiği için depolanan bilgilere de bu şekilde erişemezsiniz. Erişim kazanmak için birkaç alternatif yol bulunmaktadır. Yazımızın devamında ekranı kırılmış bir Android telefona nasıl erişilir bundan bahsedeceğiz.
Erişim Kazanmak İçin OTG Kullanın
Cihazınız açılıyor fakat ekran kırık olduğu için dokunamıyorsanız veya ekranınız yanıt vermiyorsa, telefonu mouse yardımıyla kontrol etmek için bir OTG adaptörü kullanabilirsiniz. OTG adı verilen On The Go adaptörünün iki ucu bulunmaktadır. Biri telefonunuzun USB bağlantı noktasına takılırken, diğer ucuna da standart bir USB mouse takabilirsiniz. İkisini bağladıktan sonra telefonunuzu ekrana dokunmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tüm Android telefonlar OTG kullanma özelliğine sahip değildir. Bu yüzden telefon modelinizi internette aratarak, OTG destekli olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. Telefonunuz OTG destekli değilse, kullanabilmek için kırık ekranın üzerinde ince temperli cam koruyucu takarak telefonunuza dokunmayı deneyebilirsiniz. Eğer ekran çalışıyorsa, kısa süreliğine de olsa bilgilerinizi yedekleyebilirsiniz.
USB Hata Ayıklama
Bu yöntemi kullanabilmek için ekranın açık olması ve dokunmatik kontrolün çalışmaması gerekir. Telefonunuza bilgisayar üzerinden erişebilmeniz için USB hata ayıklama modunu aktif etmeniz gerekir. USB hata ayıklama modu, Android cihazınızın bir USB bağlantısı yardımıyla Android SDK (Yazılım Geliştirici Kiti) ile iletişim kurmanıza yardımcı olur. USB hata ayıklama modunu kullandığınızda, Android cihazınız bilgisayar üzerinden verdiğiniz komutları ve dosyaları alacaktır.
USB hata ayıklama modunu açmak için aşağıdaki adımları uygulamalısınız:
- Telefonunuza bir USB fare bağlayabilmek için OTG adaptörünü kullanmalısınız.
- Telefonunuzdaki kilidi açmak için fareyi tıklayın.
- Telefonunuzdaki üst menüyü aşağıya çekin ve sağ üst köşedeki dişli çark simgesine tıklayarak Ayarlar’a giriş yapın.
- Ayarlar bölümünde “Sistem” bölümüne tıklayın. Daha eski cihazlarda ise “Telefon hakkında” bölümünü bulmalısınız. Android 12 sürümündeki cihazlarda “Telefon hakkında” kısmında “Sistem” bölümü içerisinde yer almaktadır.
- “Telefon hakkında” yazan kısma girin.
- “Yazılım Bilgileri” bölümünü seçin. Telefonunuzun modeline bağlı olarak farklı bir ibare olan “Yapı numarası” bölümüne de girebilirsiniz.
- “Yapı numarası” için bu kutuyu yedi kez tıklayın. Telefonunuzda geliştirici modu açılacaktır, bunun için bir açılır pencere görebilirsiniz.
- Ayarlar’a geri dönün ve “Sistem” bölümünü açın.
- “Geliştirici seçenekleri” kısmına girin.
- USB hata ayıklamasını açmak için ilgili seçeneği işaretleyin ve aktif edin.
Telefonunuzu bir USB bağlantısı yardımıyla bilgisayarınıza bağlayın. Bilgisayarınızdan, telefonunuzda yer alan klasörlere erişerek istediğiniz verileri bilgisayarınıza yedekleyebilirsiniz.
Telefon Ekranına Erişemiyorsanız veya Ekran Açılmıyorsa
Telefonunuzu bu adımda da bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz fakat çok düşük bir şansınız olacaktır. Telefonu açabiliyorsanız, ekranda hiçbir şey görünmese bile cihazınızı USB bağlantısıyla bilgisayara bağlayabilirsiniz. Android cihazınızda daha önce dosya aktarımı için istenen erişime izin verdiyseniz, bilgisayarınızda telefonunuzun adıyla beraber bir klasör gözükecektir. Telefonunuzdaki verileri bilgisayarınıza aktarmak ve yedeklemek için bu klasörü kullanabilirsiniz.
Eğer bu işe yaramıyorsa, Android veri kurtarma araçlarını kullanmanız gerekir. Kullanımı karmaşık olsa da, ilk olarak Android Studio ve SDK Tools programlarını USB hata ayıklama modunun aktif olması halinde kullanabilirsiniz. Ücretli olarak sunulan veri kurtarma araçları da işinizi görecektir. MiniTool Mobile Recovery, Undeleter Recovery programlarını deneyebilirsiniz.