Bademcik Şişmesi, Yutkunma zorluğu ve Boğaz Ağrısı Ne İyi Gelir ?

Bademciklerin en önemli görevlerinden bir tanesi, solunum yoluyla vücuda giren mikropları boğaz’da filtre ederek mikropların girişini önlemektir. Bazen öyle bir durum söz konusu olur ki topladığı mikroplardan enfeksiyon kapan bademcik, iltihaplanır ve şişmeye başlar. Tonsilit yani bademcik iltihabı olarak bildiğimiz bu rahatsızlık çocuklarımızda daha sık görülür. İki yaşından küçük ve elli yaşından büyük yetişkinlerde nadir de olsa Tonsilit hastalığına rastlanabilir. Bademciklerin şişmesiyle birlikte ortaya çıkan şikâyetler, boğaz ağrısı, yutkunma da zorlanma, yüksek ateş ve boyun ağrısı gibi durumlar söz konusu olabilir. Gelelim asıl konumuza bademcik şişmesine ne iyi gelir gelin beraber inceleyelim.

Bademcik şişmesine ne iyi gelir

Tuzlu Su ile Gargara

Günlük olarak 2-3 defa tuzlu suyla gargara yaparsak bademcik şişmesini azaltabilir ve enfeksiyon kapmış yeri temizlemeye yardımcı olur. Yarım bardak ılık suyun içine yarım çay kaşığı tuz atıp karıştırıyoruz. Karıştırma işlemi bitince bu suyla gargara yapıyoruz. Dikkat etmeniz gereken husus, tuzu fazla atmamanız tuzlu fazla olursa eğer, boğazınızın daha çok tahriş olmasına neden olabilir.

Bademcik Şişmesi, Yutkunma zorluğu ve Boğaz Ağrısı Ne İyi Gelir

Limonlu Sıcak Su

Limon yüksek oranda C vitamini içeriyor ve iltihap azaltma etkisi bulunuyor. 1 bardak suyu kaynatıp ılıyana kadar bekletin sonra 1 tane taze limonu ılık suyun içine sıkın ve zamana yayarak içmeye başlayın 20 25 dakika da birer yudum alarak için. Boğazınızın yumuşaması için 2 3 çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Günde 2 – 3 defa tekrar ederseniz kısa sürede bademcik şişmesine iyi geldiğini gözlemlemiş olursunuz.

Zerdeçal

Antiseptik ve İltihabı azaltma etkisi bulunan zerdeçal’ı gargara suyu yaparak kullanacağız. 1 bardak sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyip karıştırmaya başlıyoruz. Su içilecek dereceye gelince gargara yapmaya başlayabilirsiniz. Gün içerisinde ihtiyacınız oldukça tekrar etmeniz de bir sıkıntı olmaz. Bademcik şişmesine iyi gelen zerdeçalı, çay olarak tüketmek de mümkün. Büyük bir kupa içerisine sıcak su katıp 1 çay kaşığı silme toz zerdeçal ilave edin ve karıştırın.

Sarımsak

Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak bademcik şişmesine de iyi gelir. Ortadan ikiye böldüğünüz bir adet sarımsağı, ağzınıza atın ve suyunu emmeye başlayın. Ya da bir diğer yöntem olan, 1 bardak su içerisine 2 adet ince ince dilimlenmiş sarımsağı ekleyip 10 dakika kaynatın ve süzün daha sonra bir miktar acı biber atıp iyice karıştırın artık içmeye başlayabilirsiniz. Ağzımda kötü koku yapar bu yöntemi kullanmam diyorsanız merak etmeyin. 5-6 adet maydanoz yaprağı ağzınızın kokmasına engel olacaktır.

Bademcik şişmesinde ne yapılmalı

Bademcikleriniz şiş olduğu için katı şeyleri çiğnemekte zorlanırsınız bu yüzden sıvı yiyeceklerle beslenmeniz daha iyi olacaktır. Sebze çorbası ve tavuk çorbası hem besleyicidir hem de ağrılarınızı en aza indirger

Vücudumuzun kaybettiği vitaminleri kazanmak için taze sıkılmış meyve ve sebze sularını tüketiniz.

Aşırı baharatlı yiyecekler ve kahve ya da kola gibi içecekler boğazınızı daha fazla tahriş eder.

Bademcik şişmesine hangi doktora gidilir

Bademcik şişmesi 7-8 gün içerisinde geçmezse ya da herhangi bir iyileşme gözükmezse fazla geç kalmadan doktora gidin. Aile hekiminize veya kulak burun boğaz doktoruna gidebilirsiniz.

Yorum yapın