Ayasofya Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Ayasofya (Hagia Sophia), yaklaşık 1500 yıllık tarihiyle dünya mimarlık tarihinin en ünlü ve en önemli yapıtlarından biridir. Bizans imparatoru Justinianus (Jüstinyen) tarafından yaptırılmıştır. Yapımında 11 bin işçi çalışmış ve inşaat Anthemios ve Isidoros adlı mimarlar tarafından yönetilmiştir.

Ayasofya Bilgi

MS 537 yılında inşası tamamlanmış olup Bizans ve Osmanlı dönemlerinde dini bir sembol olmuştur. Tarihte hem kilise hem de cami olarak kullanılmış ve tüm dönemlerde oldukça fazla saygı gören bir eser olmuştur. Yerden 49 metre yükseklikte kubbesiyle zamanının en yüksek kubbeli yapısı olan Ayasofya, Orta Çağ’da ihtişamıyla insanlar arasında hayranlık uyandırmış, hatta insanüstü bir yapı olarak sayılarak olağanüstü güçler atfedilmiş, doğal afetlerde sığınılan bir ulu yapı olmuştur.

Ayasofya’nın ünlü kubbesi 557 yılında depremde yıkılmış ve yenisi 56 metre olarak inşa edilmiştir. 40 adet pencereye sahiptir. 1453 yılında Ayasofya’nın Müslümanların eline geçmesiyle birlikte başlayan süreçte Osmanlı padişahları tarafından sürekli restore edilmiştir. Mimar Sinan’da restorasyona katılan ünlü saray mimarlarındandır.

İçerisinde Sultan III. Murad tarafından Bergama’dan getirilen mermer küpü, Kanuni Sultan Süleyman tarafından getirilen dev şamdanları, I. Mahmud tarafından oluşturulan kütüphaneyi görebilirsiniz. Topkapı Müzesi’nin avlusunda ise 4 padişaha ait türbeleri bulabilirsiniz.

Ayasofya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya Müzesi’ne nasıl gidilir ve nerede diye soruyorsanız Sultanahmet semtinde tramvay durağına 5 dk. yürüme mesafesinde olduğunu söyleyebiliriz.

Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti 2019

Ayasofya Müzesi için giriş ücreti yerli ve yabancı tüm ziyaretçiler için 60 Türk Lirası’dır. Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etmeden önce Müzekart sahibi olmanız sizin için büyük avantajdır. Çünkü Müzekart’ınız ile Topkapı Sarayı, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Arkeoloji Müzesi gibi tarihi ve turistik yerlere indirimli bir şekilde ve kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. Müzekart geçerli olmayan yerler, Yerebatan Sarnıcı ve Topkapı Sarayı Harem Dairesi’dir.

Ziyaret Saatleri

Ayasofya Müzesi ziyaret saatleri, diğer tarihi ve turistik yerlerde olduğu gibi turizm mevsimine göre ayarlanmaktadır. Örneğin; ziyaretçilerin akın ettiği bahar ve yaz aylarında geç saatlere kadar ziyaret edilebilirken, yerli ve yabancı turistlerin çok yoğun olmadığı kış günlerinde ise erken saatlerde kapanmaktadır.

* Yaz Sezonu: 15 Nisan-25 Ekim (09:00-19:00)-Gişe kapanışı Saat 18:00’dir.
* Kış Sezonu: 25 Ekim-15 Nisan (09:00-17:00)-Gişe kapanışı Saat 16:00’dır.

Ayasofya Harita

Yorum yapın