Astıma İyi Gelen Bitkiler

Solunum yolu rahatsızlığı olan astıma iyi gelen bitkiler ve yiyecekler, evde kolayca hazırlayabileceğiniz kür çeşitlerini astıma ne iyi gelir adlı makalemizde öğrenebilirsiniz.

Solunum yollarının, bir iltihap sonucu yüksek derecede duyarlı olmasına ve zaman zaman daralmasına yol açan bir solunum yolu hastalığına astım denir. Kesin sebebi belli olmayan astım, doğuştan soluk borularının duyarlılığı, çevresel koşulların etkisi ve zatüre gibi hastalıkların oluşmasından sonra meydana gelir. Ayrıca astım genetik kökenli ya da emosyonel, enfeksiyon ve alerji gibi faktörlerde astımın oluşmasında rol oynar. Astım tedavisinde genellikle inhaler ismi verilen cihazlar kullanılır. Fakat bazı bitkisel çözümlerde astıma iyi gelir.

Astıma iyi gelen bitkiler

Çay

Çay beyindeki solunum merkezini uyardığından bronşları gevşetme özelliğine sahiptir. Bu nedenle astım ve kronik bronşit de rahatlayıcı özelliği vardır.

Güneş gülü

Bilimsel araştırmalara göre güneş gülü bitkisi karboksi – oksi naftokinonun öksürüğü azaltıcı ve spazm çözücü özelliklere sahiptir.

Kekik

Spazm ağrılarını azaltan özelliği sayesinde spazm çözücü etki bronşlarda da kendisini gösterdiği için astım gibi öksürüklü hastalıklarda fayda sağlar.

Melek otu

Anjelik asidi bulundurduğundan, spazm çözücü etkisiyle özellikle bronş kaslarını gevşeterek astıma faydalıdır.

Merzengüş

Aromatik kokulu origanum türlerinde, bronş spazmlarını gevşetici özelliğiyle kronik bronşit ve astım gibi öksürüklü hastalıklarda büyük önem taşır.

Ökaliptus

İçinde bulundurduğu ökaliptol maddesinden dolayı uzun süreli öksürük ve bronşitlerde kullanılır. Ayrıca astımda da fayda görmek mümkündür.

Yakı otu

İçerisinde tanen, yağ ve şeker bulunduran boğmaca ve astım gibi öksürüklü hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Astıma iyi gelen besinler

Keten yağı

Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olan keten bitkisi yağı bronşiyal dokularda meydana gelen iltihaplanmaları sökerek astımlı hastalarda nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.

Soğan ve sarımsak

Akciğerde ki iltihaplanmalara önleyen Quercetin sayesinde astım ataklarını keser.

Astıma hangi bölüm bakar ?

Astım olan hastalar hastanede hangi bölüme giderse gitsinler, yetkili hastane o hasta kişiyi alerji uzmanına yönlendirir. Alerji uzmanı kişide gerekli testleri yaparak teşhis koyar.

astıma iyi gelen bitkiler

Astıma kesin çözüm

Nane çayı

Kahvaltıdan önce nane çayı içmek astıma iyi gelir.

Papatya

Papatya çiçeklerinden elde edilecek buharı içine çekmek astım krizlerinde yardımcı olur.

Kahve

Kafein içerdiği için bronşları uyarıcı özelliği taşır ve bronşları gevşeten özelliğe sahiptir.

Astım için bitkisel çözüm

  • Günde 3 ya da 4 bardak öksürük otu bitkisi içilebilir. Ayrıca içine kekik konularak tatlandırılabilir.
  • 2 bardak kaynar suyun içine 20 gram ısırgan otu yaprağını atın ve 15 dakika bekleyin. Demlendikten sonra süzerek günde 2 – 3 bardak için. Astım için önemli bir çözümdür.
  • 1.5 litre suyun içine 10 ar gram karabiber ve zencefil, 5 gram tarçın, 6 gram zencefil ve 1 adet ısırgan otu koyun ve karıştırın. 15 – 20 dakika bekledikten sonra süzün ve günde 2 – 3 bardak için.

Astım için alınması gereken önlemler

  • Kesinlikle sigarasız bir ortam astıma iyi gelir.
  • Fazla nemli olmayan yerler astıma iyi gelir.
  • Küçük ve nemli odalar kişiyi bunaltır ve nem nefes almada zorluk yarattığı için astımlı kişilerin uzak durması gerekir.
  • Sahiller astımlı kişilere iyi gelir. Çünkü sahiller denizden gelen tuzlu suyu solununca bronşları açar.
  • Havuz suları klor bakımında dezenfekte edildiği için astım hastaları için tehlikeli yer olarak bilinir. Çünkü klor astım ataklarını tetikleyici özelliktedir.
  • Tozlu ortamlardan uzak durmakta da fayda var.

Astım hastalarının tüketmemesi gereken besinler

Tuzlu yiyecekler

Tuzlu gıdalar astım belirtilerinin artmasına neden olabilir. Hamburger, ekmek, patates cipsi, tuzlu patates gibi gıdalar vücudun ihtiyacından fazla sodyum içerdiği için astıma neden olabilir.

Doymuş yağ

Doymuş yağ bağışıklık sistemini zayıflatarak astım krizlerinin artmasını sağlar. Fastfood, tereyağı, yağlı süt ve süt ürünleri kullanılmamalıdır. Bunun yerine zeytin yağı, fındık yağı veketen yağı gibi yağ ürünlerini kullanabilirsiniz.

Ek bilgiler

  • Asla sigara kullanmayın.
  • Yanınızda her zaman astım için tüp bulundurun.
  • Nemli ve tozlu ortamlarda bulunmayın.
  • Astıma iyi gelen diğer bitki türleri; Banotu, Çuhaçiçeği, Deniz üzümü, Diş otu, Güzelavrat otu, Kahve, Kola bitkisi, Lobelia inflata, Melek otu, Tatula, Veba otu.
  • Kolin bakımından zengin olan mercimek astım ataklarını önler.
  • Nar astım için faydalı bir meyvedir.
  • Selenyum maddesi zengini olan kırmızı et astım ataklarını kesici özelliğe sahiptir.

Yorum yapın