Zeytinin Faydaları ve Besin Değerleri

Sabah kahvaltılarında vazgeçilemeyen zeytin, çoğu hastalıkların tedavisi için önemli bir besin kaynağıdır. Şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıkları gibi hastalıkların tedavisi için önemli yere sahiptir.

Sabah kahvaltısının vazgeçilmez meyvesi olan zeytin, ateş düşürücü, iştah açıcı, şeker hastalarında kan şekeri düşürücü, tansiyon düşürücü görevi gören mucizevî meyvelerdendir. Ayrıca zeytinin içerisinde ki tanen sebebiyle basit yaraların pansumanlarında hafif mikrop öldürücüdür. Akdeniz ikliminin bitki örtüsü olduğu içine Ege ve Akdeniz bölgelerinde aşılanmış bir şekilde aynı zamanda yabani olarakta görmek mümkündür. Zeytin sadece başlı başlına mucizevi meyve olmakla beraber, zeytinyağı ise dışkıyı yumuşatarak müshil görevi görür. Ayrıca zeytin, A, E vitaminleri, oleik ve linoleik asid. Fitosterol, steraik ve palmitik asidin gliseridlerini içerir.

Zeytinin Sağlığa Faydaları

Hücre yenileyicidir

İçerisindeki Oleuropein maddesi sayesinde hücre yenileyici ve yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bir çok gelişmiş ülkeler de kansere karşı olarak kulanılmaktadır.

Sindirim sistemi hastalıkları

Zeytinyağı tamamen doymamış yağ asitleri içerdiği için vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca zeytinyağı dışkı yumuşatma özelliğine sahip olduğu için müshil görevi görür. Günde 2 çorba kaşığı zeytinyağı içilmelidir.

Meme kanseri için

Oleik asid bakımında zengin olan zeytinyağı meme kanserini tetikleyen ERB B-2 ve Her-2/ Neu gibi kötü genlerin engellemesi özelliğine sahiptir.

İştah açıcı

Zeytin içerisinde maddeler nedeniyle sabah kahvaltılarında iştah açıcı özelliğe sahiptir. Bu denli zeytin sabah kahvaltılarında 10 – 15 tane zeytin yemek kahvaltınızı iyi yapmanızı sağlar ve gününüzün zihinde geçmesini sağlar.

zeytin ve zeytinyağı neye iyi gelir

Kalp – damar hastalıkları

Zeytinyağı tüketen bir kişi ile zeytinyağı tüketmeyen bir kişi arasında ki fark zeytin yağı kullanan kişin kolesterol seviyesinde azalma görülürken, zeytinyağı kullanmayan kişin kolesterol seviyesinde artış olduğu kanıtlanmıştır. Diğer yağlar doymuş yağ olduğundan dolayı kalp sağlığı için önemli risk taşır. Zeytinyağı kalp sağlığının kolesterol seviyesinin yanı sıra güçlü antioksidan etkisi sayesinde LDL kolesterolün oksidasyonunu da önlemesi büyük bir avantaj olarak görülür. Kısacacası zeytinyağı damar hastalıkları bakımından damar dostu olarak bilinir.

Zeytinin besin değerleri

Sabah kahvaltısında 20-25 tane zeytin yemek;
Yeşil Zeytin (20-25 adet)
Siyah Zeytin (20-25 adet)

Enerji (kalori)
72
103

Karbonhidrat (g)
1.4
0.6

Yağ (g)
7
12
Kalsiyum (mg)
45
38
Demir (mg)
1
0.8
Vitamin A ( IU )
150
30
Vitamin B1 (mg)
0.01
0.01
Vitamin B2 (mg)
0.01
0.01
Niasin (mg)
0.01
0.1

Zeytinin zararları

  • Zeytinyağı vücut hücrelerini yenileyeceği özelliğine sahip olduğu için yüze aşırı sürmek, yüzdeki kıl köklerini güçlendirdiği için yüz de aşırı kıllanmaya neden olabilir. Bu nedenle yüze sürülürken dikkatli davranılmalıdır.
  • 10 tane zeytin günlük kalsiyum miktarının %6 sını karşılar.
  • Zeytin egzamayı ve saç dökülmesini önler.
  • Zeytinin baş ağrılarını giderici özelliği vardır.
  • Sarılığa iyi gelir.
  • Her banyo sonunda cilde zeytinyağı ile masaj yapmak hücreleri yeniliyor.
  • Zeytin hepatit B’ ye karşı etkilidir.
  • Böbreklerdeki taş ve kumun oluşumunu engeller.
  • Bağırsak solucanlarının düşmesine yardımcı olur.
  • Kemiklerin gelişip güçlenmesini sağlar.
  • Zatüre oluşumunu engeller.
  • Zeytin karaciğerin düzenli çalışmasına yardım eder.
  • Tok tutucu özelliğine sahiptir.
  • Zeytinyağı doğal bir kozmetik malzemesidir.

Yorum yapın