Uykuya Dalmak İçin Yapılması Gerekenler

Çok uzun süredir uyumakta sorun yaşıyorum. Aslında bu durum bende yeni yeni ortaya çıkmadı ama işim gereği yoğun tempoda çalıştığım için, hem dinlenemiyorum hem de her gece ciddi anlamda uykusuzluk çekiyorum. Bir de aksi gibi hafta sonları veya tatil günlerimde uyumayı başaramıyorum.

Kendisi Nörolog olan Ayşe hocama başvurduğum zaman, uyku hijyeni konusunda bir takım tavsiyeler aldım. Bunların bir kısmını uygulasam da büyük bir çoğunluğunu da uygulamakta zorluk çektiğimi söyleyebilirim.

uykuya-dalmak-icin-yapilmasi-gerekenler

Uykuya Dalmakta Güçlük Çekiyorum

Uyku hijyenini sağlamak için; sadece uykumuz geldiği zaman yatağa giriyoruz. Ne olursa olsun gün içerisinde uyumak dışında uzanmıyoruz. Hepsinden önemlisi ise yattığımız odada mümkün mertebe sadece yatacağımız zaman bulunuyoruz.

Benim gibi hafta sonları her fırsat bulduğunda uyuyan biriyseniz uyku hijyeninizi düzene sokmakta zorluk çekebilirsiniz. Çünkü uykunuzun düzene girmesi için imkan dahilinde hep aynı saatlerde uyuyup hem aynı saatte uyanmaya özen gösteriyorsunuz.

Alkol ve kafein içeren çay ve kahve gibi içecekleri 4 – 6 saat önceden kesmeniz gerekiyor. İtiraf etmeliyim ki uyku hijyeni ve uyku ile alakalı durumlarda benim en çok zorluk çektiğim kısım bu oldu. Hala zorlandığımı da söyleyebilirim. Benim gibi günde üç demlikten fazla çay tüketen biriyseniz uykunuzun sekteye uğraması da mümkün olabiliyor.

Uyumadan önce ilaç almamalı ve günlük düşüncelerden uzak kalmanız gerekmektedir. Kendinizi uykuya şartlamamalı ve uyuma konusunda baskıdan uzak durmalısınız. Benim zorlandığım bir diğer konu başlığı da bu olmuştu.

Ağır akşam yemeklerinden kaçınmalı ve uyumadan önce atıştırmamalısınız. Özellikle tv izlerken yada dinlenirken aşırı yağlı cips ve abur cuburlardan uzak durmanız gerekiyor.

Her ne kadar Norologumuz uyku hijyeni konusunda beni uyarmasa da ben naçizane bazı konuları da eklemek istiyorum. Öncelikle uyumakta güçlük çekiyorum diyen biri olarak yaptığım şeyleri yazayım:

  • Uyumadan dört saat önce yemeyi kesiyorum.
  • Çay ve kafein içeren gıdaları da en azından üç – dört saat öncesinde kesiyorum.
  • Yatak odasına sadece uyumak için giriyorum.
  • Odamı eğer çok sıcaksa, havalandırıp serin bir hale getiriyorum. Aşırı sıcaklarda terleyeceksem uyuyamayacağıma dair bir düşünce oluştuğunu söyleyebilirim. O sebepten daha çok; serin odada uyuduğumu fark ettim. Herkes için bu geçerli olmayabilir. En uygun oda sıcaklığını yine siz bilirsiniz.
  • Yatak odamın karanlık olmasına özen gösteriyorum. Eğer karartmayı başaramazsam uyku gözlüklerini kullanıyorum.
  • Uyku düzeni ile birlikte sigarayı da tamamen hayatımdan çıkarıyorum.
  • Hepsinden önemlisi yatağa girmeden uyumaya şartlanmış bir şekilde değil de, rahatlayacağıma inandığım için giriyorum.

Uykuya Dalmak Üzereyken Sıçramak

Hazır konusu açılmışken uykuya dalmak üzereyken sıçrama sorunum hakkında da biraz açıklama yapmak istiyorum. Daha çok uyumadan önce bir anda sıçradığımı da doktoruma ilettiğimde çok gergin, yorgun yada aşırı tok olduğum için sıçrıyor olabileceğimi söyledi.

Kendimi düşündüğüm zaman, uykuya dalmadan önce sıçrama sebebimin aşırı uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı olduğunu gördüm. O yüzden bu sıkıntınız varsa ve sizi rahatsız ediyorsa bir doktora danışmanızı tavsiye ediyorum.

Bunlar sadece benim düşüncelerim. Kesinlikle doktor tavsiyesi niteliği taşımadığını söylemek istiyorum. Uyku sorunlarınız varsa ve bu sorunlar sizi rahatsız ediyorsa bir doktora danışmanız gerektiğini belirtmek istiyorum. Uyku sorunu üzerine çok düşünülmesi gereken bir konudur. Kaliteli bir uyku günlük yaşamın olmazsa olmazı arasında yer alıyor.

Yorum yapın