Paslanmaz Çelik Paslanır Mı ?

Her evde paslanmaz çelikten tencere setleri vardır. Bu tencerelerin en belirgin özelliği uzun ömürleridir. Çünkü çelikler paslanmaz.

Çelik nasıl üretilir

Çelik ve demir arasında çok az fark vardır. Saf demir yumuşaktır, fakat içine %2 karbon katılınca sert ve dayanıklı hale gelir ve adı çelik olur. Demirin çok olması, ucuz olması ve kolay çıkarılması, yaygın olmasını sağlar. Fakat demirin ve çeliğin bir zayıf noktası vardır. O da oksidasyon denilen paslanmadır. Günlük hayatımızdaki eşyaların paslanması sonucu her yıl milyonlarca lira boşa gidiyor.

Paslanmaz Çelik Paslanır Mı

Eşyalar neden paslanır

Paslanma, havadaki oksijen ve demirin birleşmesiyle oluşan elektrokimyasal bir reaksiyondur. Küçük bir yerde başlayan paslanma gittikçe yayılabilir. Paslanma, alüminyum, pirinç, bronz gibi metallerde de görülebilir. Fakat bu metallerde, malzeme ve oksijen birleşince ince bir tabaka oluşur ve malzemenin oksijenle temasını kesip paslanmanın ilerlemesini engeller. Paslanmada havadaki nem de etki eder. Su miktarı pasın rengini etkiler. Pasın rengi siyah, koyu kahve ve ya sarımtırak olabilir. Tuz paslanmanın hızını arttırdığından, deniz kenarlarında paslanma daha çok olur.

İlk paslanmaz çeliği 1913 yılında, Harry Brearley tesadüfen buldu. Tüfek namluları için çeşitli metalleri birleştirerek deneyler yaparken, bazılarının paslanmaya dayanıklı olduğunu gördü.

Yorum yapın