Kültür Balıkçılığı Nasıl Yapılır ?

Ülkemizde tarım sektörünün dört alt sektöründen biri olan kültür balıkçılığı, açlığın önlenmesi , dengeli ve sağlıklı beslenme, doğal balık stoklarına olan av baskısının azlaması, istihdam, döviz girdisi sağlaması ve kırsal kalkınmaya katkısı ile önem kazanmaktadır. Avrupa Birliği’ne ihraç edebildiğimiz tek hayvansal ürün grubu olan su ürünleri , İtalya, İspanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere yurt dışına ihraç edilmekte ve pazar sorunu bulunmamaktadır. Sağlık sorunlarıyla boğuşan ABD de, fast food dan kaçmak için kültür balıkçılığına yönelmiştir ve 2016 yılında sektörün öncülerinden biri olmayı hedeflemektedir.

Kültür balıkçılığı hakkında bilgi

Kültür balıkçılığı barajlarda, göllerde ve suni balık havuzlarında yumurtadan yapılabilmektedir. Tatlı su balık üretimde  alabalık başta olmak üzere somon, sazan ve aynalı sazan tercih edilmektedir. Balıklar, çeşitlerine göre özel yemler ile beslenerek yenilecek boya ve kiloya getirilir ve tüketiciye sunulur. Denizlerde yapılan kültür balıkçılığında ise, koyların içindeki özel ağların içinde üretimler yapılmaktadır. Genelde levrek ve çupura deniz kültür balıkçılığında üretilmektedir.

Kültür Balıkçılığı Nasıl Yapılır

Kültür balıkçılığı en çok hangi bölgede yapılır

Ülkemizde çoğunlukla İzmir, Muğla ve çevresi ve Karadeniz bölgesinde bulunan kültür balıkçılığı tesislerini çalıştırma izni alabilmek için işin yapılabilirliğini/fizibilite çalışmalarını raporlayıp, Tarım ve Köy İşleri İl müdürlüklerine dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. İl Müdürlüğünce oluşturulacak ekibin kriterlere uygunluk kontrolünden ve onay alındıktan sonra tesisler için Ön Etüt Raporu düzenlenecektir. Sonrasında dilekçeye ek olarak 1/25.000 ölçekli harita, ön etüt raporu, su tahlil sonuç raporu, suyun tahsis edilebilecek minimum miktarı, kroki ve mülkiyet durumunu açıklayıcı belge ile Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM)’ne ön izin talebinde bulunulmalıdır. İzinler alındıktan sonra Liman Başkanlığı’ ndan da izin alınmalıdır. Bu izin belgesi, işletmenin deniz trafiğinizi engelleyemeceğine yönelik kararı belirtmektedir.

Bakanlık üretimin yılda 30 tondan fazla olması şartı ile projeyi onaylar. Kültür balıkçılığı yapılacak yer için proje ile Maliye Bakanlığı’na başvurmak gerekmektedir. Kira süresi en az 10 yıl olmalı ve kira ödemeleri Maliye Bakanlığı’na yapılmalıdır.

Yorum yapın