Kabızlığa İyi Gelen Bitkiler, İçecekler ve İlaçlar

Genelde tüketilen acı, tuzlu ve yağlı besinlerde sonucu oluşan, düzensiz tuvalete çıkma alışkanlığı olan kişilerde kabızlık riski artmaktadır.

Kabızlık; bağırsak hareketlerinin yetersiz veya seyrek olması durumudur. Günümüzde çoğu kişide görülebilen kabızlık genelde acılı yemekler sonucu ortaya çıkar. Tuvaletimizi ıkınarak zorla yapmakta kabızlığın nedenleri arasındadır. Kabız olan kişide dışkılama sayısı azalmaktadır. Dışkının şekli sert ve düzensiz olarak görülür ve zor bir şekilde çıkar. Kabızlık yüzünden dışkılama yapamayan kişiler şiddetli karın ağrılarına maruz kalır ve dışkılama hissi olmasına rağmen hasta boşalamaz ve kendisini rahatsız hisseder. Tuz ve yağlı yiyeceklerde kabızlık açısından uzak durulması gereken gıdalar arasındadır.

kabızlığa ne iyi gelir

Kabızlığa iyi gelen bitkiler

Adamotu : Kuvvetli bir kusturucu olan adam otu aynı zaman ishal yapıcı özelliğiyle kabızlığı önler.

Anason:Müsilaj sebebiyle hafif müshil etkisine sahiptir. Hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak gazlarını giderici ve hazımsızlığı önleyici özellikleri de taşı. Kabızlık için önemli bir bitkidir.

Calapa yumurusu :Acı tadı sayesinde sindirim sistemindeki sinirleri uyararak mide ve tükürük salgılarını artırır.

Çiğdem: İçerisinde ki kolşisinin idrar artırıcı, terletici, ağrı kesici ve özellikle müshil gibi etkilere sahiptir.

Ebegümeci : Taşıdığı müsilaj sebebiyle yumuşatıcı özelliklere sahip bir bitkidir.

Hintyağı: Çok meşhur bir müshil olan hintyağın dan 2 ila 10 gram arası kullanılması yeterlidir.

Keçiboynuzu: Taze meyveleri ishal yapıcı özelliğine sahiptir. Ancak kuru meyveleri kabız yapar.

Kuşkonmaz: 50 gram kuşkonmaz 1 litre suya konularak günde 3 – 4 bardak içilir. İshal yapıcı özelliğe sahiptir.

Menekşe: Hercai menekşesi idrar söktürücü özelliğiyle kanı temizler. Ayrıca balgam söktürücü ve müshil etkilerine de sahiptir.

Mürver: Meyvelerinde olan müshil etkisiyle kabızlık giderici özelliğindedir. Fazla doz alınırsa bulantı ve kusmaya neden olur.

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler

Ceviz : Ceviz yağı safra artırıcı ve müshil etkisiyle bilinir. Haricen de nasırlarda kullanılır.

Dut : Kara dutun kök ve gövde kabukları tenya düşürücü ve müshil etkisine sahiptir.

İncir : İncir yaprağı yatıştırıcı özelliğinin yanı sıra dışkı yumuşatma özelliğine sahiptir.

Kayısı: Kuvvetli bir besin olan kayısı, vücuda enerji verir ve müshil etkisine sahiptir. Elde edilen kayısı yağı cildi ve dışkıyı yumuşatma özelliğindedir.

Üzüm: Çok kuvvetli bir gıda olan üzüm, yatıştırıcı, idrar artırıcı ve müshil etkileri gösterir. Üzümün asma yaprağı ise kabız yapıcıdır. Kabız hastaları üzümün asma yaprağını tüketmemelidir.

Kabızlığa iyi gelen içecekler

Su : Su vücudumuzun en önemli takviyesi olmakla beraber, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlamakla beraber bağırsakları çalıştırır ve dışkının yumaşamasını sağlar. Suyun çay, kahve olarak içilmemesi sade olarak içilmesinde fayda vardır. Çünkü ısınan su mineral kaybederek özelliklerini yitirebilir.Meyve suları

Üzüm ve erik suyu bazı kişilerde bağırsakları yumuşatarak kabızlığa iyi gelebilir. Özellikle kuru erik ve kuru üzüm gibi kabızlığa karşı olan meyveler besin lifi içeriğinden kabızlığa karşı önerilmektedir.Bitki çayları

Kabızlık için yapılan bitki çayları, bağırsak ve dışkıyı yumuşatarak kabızlığa karşı kullanılabilir.

Kabızlığa iyi gelen ilaçlar

Dışkıyı yumuşatmak için kullanıla muleyyın ya da müshil

Hidrolik kolloıdler ve Psyllıum seeds

Sokol montoluıol ve Lıbalaks

Normolaks Laksadıf, Epsom tuzu ve Glauber tuzu

Castor oil ve Senna follıum

Frangulın ve Dulcolax

Kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız.

Kabızlığa iyi gelen çaylar

Detoks çayları : Isırgan, karahindiba, zencefil, ekinezya, kuşburnu ve karanfil çayları içerdiği etkili bileşen maddeleri ile vücutta biriken toksinlerin atılmasında ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca yemek sonrası oluşan spazmları gidererek sindirim sistemini hızlandırır.

Rezene çayı : Mide şişkinliği ve yemek sonrası oluşan spazmları giderici özelliği olan rezene çayı, bağırsakta sertleşen dışkıyı yumuşatma özelliğine sahiptir.

Nane çayı : Gaz, şişkinlik gibi olumsuz etkileri azaltarak sindirim sistemin daha hızlı ve etkili çalışmasını sağlar. Kişinin tuvalete çıkmasını kolaylaştırır.

Kabızlık nasıl geçer

Makalemizde yazılan bitkisel tedaviler, besinler ve bitki türleri uygulandığında kabızlığın oluşumunda etkili ve kabızlığı ortadan kaldırıcı etkilere sahiptir. Eğer etkili olmuyor ise doktorunuza başvurunuz.

Kabızlığa iyi gelen ve lif içeren besinler listesi

Lahana, Erik, Kuru erik, Armut

Kuru kayısı, Elma, Keten tohumu, Böğürtlen

Darı, Ahududu, Arpa, Kayısı

Yulaf, İncir, Kepekli ekmek, Şeftali

Esmer pirinç, Ananas, Barbunya, Fıstık

Nohut, Badem, Yeşil fasulye, Patates

Ispanak, Brokoli, Havuç, Brüksel lahanası

Kuşkonmaz, Lahana, Enginar, PazıKabızlığa iyi gelen diğer bitki türleri

Akdiken, Aspir, Avşarotu, Badem, Barut ağacı, Beyaz çöpleme, Calapa yumrusu, Çakal eriği, Çiçekli ve çiçeksiz dişbudak, Dövülmüş Avşar otu, Duvar fesleğeni, Duvar sarmaşığı, Eşekhıyarı, Güzelavrat otu, Hardal, Hindiba, Hünnap, Ihlamur, Isırgan, İzlanda likeni, Kadıntuzluğu, Karnıyarık otu, Kartopu ağacı, Keten, Kırlangıç otu, Kiraz, Kökboya, Kroton, Kudretnarı, Kuzukulağı, Loğusa otu, Mahmude, Meyan, Mine çiçeği, Müge, Nergis, Pamuk, Panama kabuğu, Podop Pellatum, Ravent, Saparna, Sarısabır, Sinameki, Soğan, Su kabağı, Susam, Sütleğen, Şekerci boyası, Tarhun, Tütün, Yaban yasemini, Yalancı acı ağaç, Yalancı sinameki, Yerfesleğeni, Yerfıstığı, Yer mürveri, Yıldız anasonu, Zeytin

Kabızlık döneminde nasıl beslenilmeli

Az yağlı yiyecekler tercih edilmeli

Bakliyat türü besinler tüketilmeli

Kızlıcık kabız yapıcı özelliğinde olduğundan uzak durulması gereken meyveler arasındadır

Sütle karıştırılmış bal kabızlığa iyi gelir

Düzenli tuvalete çıkma alışkanlığı kazanılmalı

Yorum yapın