Guatr İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler

Tiroid bezinin aşırı veya az salgılanması sonucu oluşan guatra iyi gelen besinleri yazmış olduğumuz makalede bulabilirsiniz.

4 farklı çeşidi olan guatr; insan vücudundaki normal iyot oranının %48 lik bir orandan az ya da %58 lik bir orandan fazla olup insanın DNA şifresini etkileyen, tiroksin hormonunun normalden daha hızlı çalışması nedeniyle tiroid bezlerinin aşırı çalışması sonucunda büyüyen viral ve teklikeli bir enfeksiyondur. Basit guatr, yaygın guatr, zehirli guatr ve zehirli olmayan guatr gibi 4 farklı çeşidi vardır.

Basit guatr: Hormon düzeyi normal olmayan guatr türüdür.

Zehirli guatr: Bu guatr türü su toplanması, iltihaplanma ya da basedow hastalığı gibi bağışıklık sistemi bozuk hastalarda görülür.

Zehirli olmayan guatr: Genellikle düşük veya normal tiroid ile ilişkilendirilir. Yaygın guatr: Normal guatr ın tersine bütün tiroid bezine yayılmış halidir.

Guatra iyi gelen bitkiler

Gece çuha çiçeği

İçerisindeki gamma-lionelik asidi sayesinde tiroidin normal işlemesine ve hormon üretimine yardımcı olur.

Deniz yosunu

İyot bakımından zengin olan bir diğer bitkiyse deniz yosunudur. Guatr hastalığını önlemede büyük rol oynar. Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği sayesinde de selülit ve obezite tedavisinde de kullanılır. Ancak deniz yosunu içerisinde büyüdüğü sular nedeniyle ağır metaller içerebilir.

Guatra iyi gelen yiyecekler

Ceviz

Bol miktarda iyot bulunduran ceviz yaprağı bazı guatr tiplerinde kullanılır. Haricen ceviz yaprağı suyu antiseptik olarakta kullanılır.

Sarımsak

Guatr sonucu boğazda oluşan şişliği indirmesiyle bilinen bir besindir.

Maydanoz

Potasyum, kalsiyum, demir, C ve A vitaminleri bakımından zengin olan maydanoz guatr hastalarının faydalanabileceği diğer bir besindir. Ayrıca maydanoz vücudun hasta olmasını engellemek ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Guatr İyi Gelen Bitkiler ve Yiyecekler

Ay çekirdeği

Selenyum ve çinko bakımından zengin olan ay çekirdeği tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlayarak guatr önler.

Guatr bitkisel çözüm

  • Baldırı karan, civanperçemi, mentollü nane, lahana, kereviz, ıspanak ve akasya çiçeğinden bir miktar alınarak sıcak su dolu bir tencerede karıştırın ve süzdükten sonra için.
  • 50 şer gram kereviz tohumu, dere otu tohumu ve topalağı 1 kilogram bal ile karıştırarak aç karnına 3 öğün yiyebilirsiniz.
  • Lahana, ıspanak ve kereviz karıştırılarak bol miktarda yiyebilirsiniz.
  • 150 gram akasya çiçeği ezilerek 1 kilo gram bal ile karıştırılır ve ister tok karnına ister aç karnına günde 3 öğün yenilir.
  • 100 er gram ısırgan ve teretohumu, 50 şer gram üzerlik, çörek otu, polen, arı sütü, karanfil ve kababiyeyi tam olarak karıştırarak günde 3 öğün yiyebilirsiniz.

Guatra iyi gelen taşlar

Amber taşı

İsviçre taşı ve reçine taşı olarakta bilinen, bal rengine sahip bu taş, Roma döneminde bu yana tiroid bezi hastalıkları için kullanılır. Ayrıca soğuk algınlığı, astım, alerji ve bronşit tedavisi içinde kullanılır.

Krizokol taşı

Beyaz ve yeşil çizgilere sahip bu taş kişinin iletişim gücünü artırır ve akciğer sağlığını, pankreas ve tiroid bezini korur.

Mavi topaz taşı

Adı üstüne mavi renge sahip saydam veya yarı saydam olan bu taş tiroid hastalıklarına iyi gelir ve tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlar.

Ek bilgiler:

  • Soya fasulyesi tiroid bezindeki iyot üretimini engelleyebilir.
  • Yulaf tiroid bezinin düzenli çalışmasını sağlar.

Yorum yapın