Çocuklarda Konuşma Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Bu yazımızda konuşma bozuklukları nasıl tedavi edilir? Kekemelik sorunu nasıl çözülür? Gibi sorulara cevap bulmaya çalışarak konuşma bozukluğunun psikolojik nedenleri ve çözümleri üzerine yoğunlaşacağız.

Konuşma bozuklukları günümüz insanının yaşadığı en önemli problemlerden biridir. Konuşma bozukluğun insanlarda genel olarak kekemelik veya sessiz kalma (mutizm) gibi şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bu gibi bozukluklar insanda özellikle sosyal hayatta ilişkilerine zarar vermekte ve psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Konuşma bozukluğu olan insanlarda topluluk içinde konuşamama, arkadaş edinememe ve içe kapanma gibi problemler oluşturmaktadır.

Çocuklarda Konuşma Sorunları

Özellikle çocuklarda meydana gelen mutizm (sessiz kalma) veya kekemelik gibi konuşma bozukları erken yaşlarda tedavi edilmelidir.Bu konuşma bozuklukları büyük oranda psikoloji kökenli olup çözümünü de fizyolojik çözümlerden ziyade psikolojik destekte bulmak mümkün olabilmektedir. Bu bozukluklardan biri olan mutizm, yani halk dilinde “sessiz kalma” psikolojik destek ve rehabilitasyona ilk altı ayda cevap verebilmektedir. Altı aydan sonra ise sorunun kalıcı çözümü için düzenli psikolojik destek ve rehabilitasyon gerekmektedir. Mutizm hastalığı kekemeliğe nazaran çok sık görülmemektedir.

Konuşmanın akıcılığının yersiz tekrarlar, duraklamalar veya uzatmalarla bozulduğu kekemelik hastalığı ise sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu tip rahatsızlıklarda ise konuşma uzmanı, psikiyatrist ve aile psikoloğu gibi yan dallarla kollektif çalışmak durumundadır. Bu gibi desteklerle ailenin diğer bireylerinin de çocuktaki kekemelik hastalığının çözümüne katkısı alınır, birlikte yapılan bir plan dahilinde kekemelik sorunu yaşayan çocuğun rehabilitasyonuna başlanır. Tedavi süresi ise çocuğun patolojik durumuna göre değişmektedir.

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir

Konuşma bozukluğu düzeltme

Konuşma bozuklukları çocuklarda özgüven eksikliği, sosyal ortamlarda sıkıntı yaşama ve psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Konuşma bozukluklarının çözümünde birçok tedavi çeşidi kullanılmaktadır. Bu tedaviler gerek nefes güçlendirme egzersizleri, bilgisayar programları ve resim çalışmalarıyla güçlendirilmektedir. Tedavi sürecindeki çocuğun öncelikle bilişsel haritası çıkarılır ve hangi alanlarda sıkıntı yaşadığı tespit edilir. Örnek olarak, çocuğun hafızasının güçlü olup olmadığı, işitme duyusunda herhangi bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığı, işitme hafızası, yani sesleri aklında tutabilme yeteneği gibi çocuğun birçok özelliği bu ön çalışmalar sayesinde tespit edilmektedir. Ayrıca, işittiklerini ve anladıklarını sesli olarak ne kadarını ifade edebildiği gibi sorular da tedaviye yeni başlayan çocukta ilgili doktorun cevap bulması gereken sorulardandır. Dolayısıyla bütün bunlar bir plan çerçevesinde düzenlenir ve terapist hastaya uygun olan tedavi yöntemini bulur ve hastanın tedavisine başlar.

Konuşma bozukluğu nasıl tedavi edilir

Özellikle ifade etmemiz gerekir ki, konuşma ve dil bozukluklarının tedavisi için kullanılan rehabilitasyon teknikleri gayet başarılı olup, özellikle erken müdahalelerde tedavinin başarıya ulaşma şansı çok yüksektir. Bu sebeple, çocuklarında bu tür problemler bulunan ailelerin öncelikle bir konuşma veya dil terapistine başvurmaları gerekmektedir.Bu yazımızda konuşma bozuklukları nasıl çözülür, çocuklarda kekemelik nasıl tedavi edilir gibi sorulara cevap bulmaya çalıştık. Konuşma bozuklukları, ister kekemelik olsun isterse sessiz kalma şeklinde kendini göstersin özellikle erken müdahalelerle yüzde 99 çözülebilecek bir sorundur. Konuşma bozukluğu olan çocuklarımızın bu sorunlarının çözümü için uzmanlara başvurmak elzemdir.

Yorum yapın