Burun Kanamasında Ne Yapılmalı

Burun kanamasına ne iyi gelir öncelikle burnunun hangi durumlarda ve neden kanadığını bilmemiz önemlidir. 7’den 70’e herkeste görülen bu hastalık her burun kanamasında tehlikeli değildir. Burundan gelen kan bizi ve etrafımızda ki insanları korkutur. Ancak her burun kanaması önemli değildir ve panik yapmanızı gerektirecek bir durum söz konusu yok kendimiz tedavi ederek kanamayı durdurabiliriz. En çok bilinen burun kanamaları bir ve ya iki burun deliğinden gelen kan birkaç saniye sürdüğü gibi 5-10 dakika da kanayabilir.

Burun Kanaması

Tıp dünyasında Epistaksis olarak bilinir. Burnumuzun içinde yer alan pek çok küçük kılcal damar bulunur. En ufak darbe ile kanayabilir ve ön kısımda ya da arka kısımda gerçekleşir kanama. Ön kısımda gerçekleşen kanama, alerji, nezle veya ufak bir darbe sonucunda meydana gelmiş olabilir ve abartılacak bir durum yoktur tedavi edilebilir. Genellikle yetişkinlerde görülen tümör, yüksek tansiyon ve ilaçlardan kaynaklı arka kısımda gerçekleşen kanamalar tıbbi müdahale gerektirir ve gecikmeden doktora gidilmelidir. En çok rastlanan burun kanamasının nedenleri: Kuru hava, Burun kemik eğriliği, Sümkürme, Darbeler, Kırıklar, Yaralanmalar, Pıhtılaşma rahatsızlıkları, İlaçlar, Alkol, K vitamini eksikliği gibi etmenlerdir.

burun kanaması

Burun Kanaması Tehlikelimidir

Burnumuz kanamaya başladığında dik oturmak, başı hafif şekilde öne eğmek, burnun ön kısmını her iki yandan sıkıştırılarak tek elimizin baş ve işaret parmağını kullanarak sıkıştırmalıyız. Bu müdahalelere rağmen kanamayı durduramamışsanız ve 10 dakika boyunca devam ederse acil müdahalede bulunmak gerekir

Kanama durduktan sonra tekrar başlıyorsa ;

Kan inceltici ilaçlar, kanın pıhtılaşmasına engel olduğu için kanamaya neden olabilir

Şiddetli bir darbe sonucunda burnumuz kanamaya başladıysa ;

Kalp çarpıntısı, yüksek ateş, fenalık geçirme ya da başka bir yerimiz kanadığında burnumuz da kanamaya başlıyorsa mutlaka doktor kontrolüne gitmemiz gerekir.

Burun Kanamasına ne iyi gelir

1 tutam kantaron çiçeği 1 su bardağı kaynamış suyun içine eklenir ve demlenmeye bırakılır. Süzerek elde ettiğimiz karışımdan saat başı 5 damla burnumuza damlatmamız gerekir.

İncir ağacının kabuğunu soyarak bir bıçak yardımıyla kabuğun altını kazıyıp elde ettiğimiz tozu yarım çay kaşığı kadarını burnumuza çekmemiz gerekir.

1 tutam hasırotunu ezerek toz şekline getirmemiz gerekir. Kanayan burun deliği içine bir çay kaşığı kadar hasırotu tozu çekilir.

Yarım limon suyu içine 2 parça pamuk burnumuza tampon yapacağımız şekle getirilerek batırılır ve daha sonrasın da burun deliklerine sokmamız gerekir.

Burun kanaması bitkisel tedavi

3 su bardağı su içerisine 1 tutam ısırgan otu yaprağı konur ve kaynatılır. Daha sonra süzerek ılık hale gelmesini beklememiz gerek ve ılıyınca burnumuza çekmemiz lazım.

1 tane küp şeker ateşte ısıtılır ve kanayan burna çekilir.

Sıcak ve kuru ortamlardan uzak durulmalı, ortamın ısısını ve nemini uygun şartlara getirmek gerekir.

Ağır aktivitelerden kaçınmalı ve ağır şeyler kaldırmamalıyız.

Burnumuzu karıştırmak ve sümkürme işlemi yapmaktan uzak durmamız gerekir.

Tuzlu su içeren spreylerle burnun içini nazikçe temizlememiz gerekir.

Aspirin tarzı ilaçlardan uzak durmak gerekir.

Bütün bu anlatılan yöntemler burun kanamasına iyi gelen yöntemlerdir. Burun kanamasına engel olamıyorsunuz mutlaka 112’yi aramalısınız.

Yorum yapın